Nagy fejetlenségre utal a német kormányban a védelmi miniszter bukása

Elfogadta Olaf Scholz kancellár Christine Lambrecht német védelmi miniszter lemondását, aki egy éves pályafutása alatt nevetséges botrányokat okozott a védelmi tárca élén. Miniszterségét sokan a szakértelem hiányával jellemezték, ráadásul az is előfordult, hogy a saját fiát utaztatta helikopteren. Szilveszteri videóüzenetével koronázta meg pályafutását, amelyben a mögötte ünneplő tömeg előtt ecsetelte az orosz–ukrán háború tanulságait.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo.hu2023. 01. 17. 14:07
LAMBRECHT, Christine
Marienberg, 2023. január 12. Christine Lambrecht német védelmi miniszter látogatást tesz a 371-es páncélozott gyalogzászlóaljnál a németországi Marienbergban 2023. január 12-én. A német hadsereg tájékoztatása szerint Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjármûvet szállít Ukrajnának az elsõ negyedévben, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erõkkel szemben. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem sokkal egy évvel hivatalba lépése után megbukott, és le is mondott Christine Lambrecht német védelmi miniszter, amelyet az állítólagos ellene irányuló, hónapok óta tartó médiafigyelemmel indokolt, mondván: ellehetetleníti az objektív tudósításokat és vitákat a katonákról, a hadseregről és a német polgárok érdekében hozott biztonságpolitikai döntésekről – tájékoztatott az Origó.

Utódjának kilétéről egyelőre nincsenek pontos információk, azonban mivel Olaf Scholz kancellár korábban azt ígérte, kormányában mindig egyenlő lesz a nő–férfi arány, valószínűleg nőt kell majd jelölnie. Ezen kívül a szövetségi kormányt alkotó pártok – SPD, Zöldek, liberálisok (FDP) – megegyezése nyomán a védelmi tárcát szociáldemokrata politikus vezeti.

LAMBRECHT, Christine ; SCHOLZ, Olaf
Megbukott Christine Lambrecht baloldali német védelmi miniszter (Fotó: Markus Schreiber)

Ez már sok volt: a szilveszteri videó

A Lambrecht lemondásához vezető úton az utolsó lépés az a videó volt, amelyet az Instagramon posztolt szilveszterkor. 

A Berlinben elmondott újévi beszédben az Ukrajnában tíz hónapja dúló háborúról beszélt a zajos, ünneplő városban, kihangosítás nélkül. A német média egyértelműen érzéketlennek titulálta a háborúról szerzett tapasztalatszerzéseiről szóló, furcsa beszédet.
 

Európa közepén háború tombol, ami miatt számos különleges élményben részesülhettem, és sok különleges, érdekes emberrel találkozhattam, ezért szívből köszönetet mondok

 – mondta el a köszöntőben.

A szilveszteri tűzijátékoktól hangos újévi beszéd csak megkoronázta Christine Lambrecht baklövéseit

 – írta Serap Güler, az ellenzéki CDU politikusa, aki a Twitteren követelte a védelmi miniszter menesztését. Bejegyzésében megkérdezte: „ezek után ki vegye komolyan Németországot?”

A védelmi miniszter baklövései

Christine Lambrecht baklövéseit többször bírálták a háború kitörése óta. A V4NA hírügynökség is foglalkozott a kijelentéseivel – idézi az Origó –, mely szerint Németország a háború kitörése után közvetlenül ötezer sisakot szállít a katonai segítséget kérő ukránoknak, valamint hogy Németország 2025-től egy évre biztosítani tudja a NATO-nak az új, intervenciós haderőt, amelynek létszáma ötezer katona lesz. A védelmi miniszter felajánlásait a saját tárcája korrigálta néhány órával az elhangzásuk után, ugyanis kiderült: a Bundeswehr csupán 1500 főt tudna küldeni.

Ráadásul közismertté vált a német hadsereg készleteinek jelentős apadása is a fegyvertámogatás miatt. Erről maga a védelmi miniszter is beszélt több ízben. 

Egy hadgyakorlat után egyetlen bevetett Puma páncélozott harcjármű sem maradt üzemképes, ami szintén a hadsereg siralmas állapotát mutatja – fogalmazott a V4NA.

Korai szabadság

A tapasztalatlan Lambrecht kinevezése után közvetlenül szabadságra ment – emlékeztetett az Origó. Mint írták: afféle menedzserfelfogással igyekezett irányítani a tárcáját, de azzal, hogy Oroszország 2022. február 24-én támadást indított Ukrajna ellen, ez rögtön tarthatatlanná vált. Mivel az orosz támadást követően a szolidaritás egyetlen fokmérője hamar a Zelenszkij-rezsim felfegyverzésére való hajlandóság lett, a német védelmi minisztériumon hamar nőni kezdett a nyomás. A fegyverszállításokra vonatkozó döntések egy részét ugyanakkor nem Lambrecht hozta, mint ahogy a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint a Bundeswehr fejlesztését célzó, tavaly bejelentett finanszírozási csomagot sem ő járta ki – írta a Mandiner.

Hiányzó lőszerek, családi kiruccanás

Anyaként fontos, hogy kapcsolatban maradjak a fiammal

– mondta a védelmi miniszter, amikor rajtakapták, hogy a fiát a német légierő egyik szolgálati helikopterén repültette maga mellett Sylt szigetére. Állítása szerint minden szabályszerűen zajlott – idézte fel az Origó.

 

Lambrecht minisztersége alatt az is kiderült: egyes fegyverekhez gyakorlatilag nincs lőszer, Németországnak mindössze néhány órányi harcra elegendők a készletei, miközben Európában a legnagyobb háború dúl a második világégés óta – emlékeztetett a hírportál. Ezt igyekezett korrigálni azzal, hogy jelentős összegű költségvetési forrás átirányítására szólította fel a pénzügyminisztert. Lindner azt válaszolta, érdekesnek tartja, hogy az elmúlt hónapok költségvetési vitái során Lambrecht egyszer sem említette a lőszerbeszerzések ügyét, pedig lett volna rá lehetősége. Hozzátette: a védelmi ipar szereplői szerint eleve nem a költségvetési források hiánya okozza a lőszerproblémát, hanem a Lambrecht által vezetett minisztérium átláthatatlan, minden tervezést nélkülöző és bürokratikus működése.

Koncepció nélkül

Az ország újraegyesítése óta pénzhiány jellemzi a Bundeswehrt – mutatott rá az Origó –, ráadásul Angela Merkel rendre olyan nőket nevezett ki a tárca élére, akiknek semmilyen kapcsolatuk nem volt a hadsereggel.

Oroszország Ukrajna elleni támadása nyomán azonban a védelmi lett az egyik legfontosabb tárca a 2021 decemberében felállt Scholz-kormányban, mert Ukrajna katonai támogatása és a Bundeswehr korszerűsítése egy százmilliárd eurós beruházási program révén a legfőbb kormányzati törekvések közé tartozik – írták. 

Christine Lambrecht viszont nem védelmi ügyekre szakosodott politikus, és köztudott, hogy a végéhez közeledő karrierjét nem védelmi miniszterként tervezte lezárni, hanem a belügyminisztériumot választotta volna.

Sokat elmond a német kormány felállításáról, hogy a Die Weltnek egy forrás most azt mondta, hogy Lambrecht nem is akart miniszter lenni. A teljes koncepciótlanságot mutatja, hogy hétfő este, majdnem egy teljes munkanappal a miniszter lemondása után (amiről a kancellár nyilván előbb tudott), Olaf Scholz semmit nem mondott az utódról. Pedig csütörtökön az új miniszternek már az amerikai védelmi miniszterrel kell találkoznia – hívta fel a figyelmet az Origó.

Borítókép: Christine Lambrecht német védelmi miniszter látogatást tesz a 371-es páncélozott gyalogzászlóaljnál a németországi Marienbergban 2023. január 12-én (Fotó: MTI/EPA/Martin) Divisek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.