Rakétaeső Ukrajnában, aktivizálták a légvédelmet

A Kijev megyei régióban megrongálódott egy energetikai létesítmény, így a régióban áramszünetet vezettek be.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 01. 26. 15:32
null
Hlevakha, 2023. január 26. Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter mellett halad el egy autó a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án. MTI/AP/Roman Hricina Fotó: Roman Hricina
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország 55 rakétát lőtt ki Ukrajnára, ebből a légvédelem 47-et semmisített meg, három H–59-es rakéta pedig nem ért célba – közölte csütörtökön az ukrán légierő parancsnoksága.

A hadijelentés szerint a különböző típusú, nagypontosságú rakétákat két, Oroszország területéről indított MiG–31K repülőgépről, valamint a Kaszpi- és a Fekete-tengerről indították.

Az oroszok célja változatlan: az ukránokra nehezedő pszichológiai nyomás és a létfontosságú infrastruktúra lerombolása

– konstatálta Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka a Facebookon.

Szerhij Popko, a Kijev városi katonai adminisztráció vezetője a Telegramon arról számolt be, hogy a fővárosra mintegy húsz rakétát lőttek ki az oroszok, az ukrán légvédelem azonban valamennyit megsemmisítette.

Hozzátette, hogy a kilőtt rakéták darabjainak lezuhanása következtében egy 55 éves férfi meghalt Kijevben, két helyi lakost pedig sérülésekkel szállítottak kórházba. Állítása szerint rendben működnek a kijevi infrastrukturális létesítmények.

A 69 éves ukrán Halina Panasian áll orosz rakéta becsapódása következtében megsemmisült otthona egyik szobájában a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án. Forrás: MTI/AP/Roman Hricina

A Kijev megyei vezetés közben arról adott hírt, hogy a főváros térségében megrongálódott egy közelebbről meg nem nevezett energetikai létesítmény, valamint károk keletkeztek a polgári infrastruktúrában, családi és többszintes lakóépületekben és járművekben. A megyei vezetés megerősítette, hogy a régióban rendkívüli áramszüneteket vezettek be.

Herman Haluscsenko energetikai miniszter a Facebookon közölte, hogy a csütörtöki orosz rakétacsapások miatt a legsúlyosabb helyzet az energiaszolgáltatásban Kijevben, valamint Odessza és Vinnicja megyékben alakult ki. Hangsúlyozta: a szakemberek igyekeznek mihamarabb helyreállítani az energiaellátást.

Helyi idő szerint déltájban lefújták a légiriadót Ukrajnában, amely az újabb orosz rakétatámadás miatt kiterjedt az egész ország területére és mintegy négy órán át tartott – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

Borítókép: Orosz rakéta becsapódása nyomán keletkezett kráter mellett halad el egy autó a Kijev megyei Hlevakha településen 2023. január 26-án (Forrás: MTI/AP/Roman Hricina)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.