Újabb neveket adhat a brüsszeli korrupciós ügy fő gyanúsítottja

Német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehetnek.

Magyar Nemzet
2023. 01. 24. 11:02
EP-084766A_DROI_PRESS-POINT DROI Press point on ' Human rights situation in the Arab Peninsula ' with Hatice CENGIZ, fiancée of the late Saudi journalist Jamal Ahmad KHASHOGGI Fotó: Európai Parlament/Jan VAN DE VEL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb neveket adhat át a belga ügyészségnek Antonio Panzeri egykori olasz európai parlamenti képviselő, a brüsszeli korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja – írja az Euroactiv egy másik vádlott, Eva Kaili ügyvédjének interjújára hivatkozva. A védő úgy tudja,

német, francia és olasz európai parlamenti képviselők is érintettek lehettek, illetve nem zárta ki, hogy újabb görögök is előkerülnek.

Arról nem közölt részleteket, hogy pontosan kikről lehet szó, de eddig csak szocialista és néppárti politikusokat, valamint hozzájuk köthető civil szervezeteket gyanúsítják.

Az egykori olasz baloldali politikus vádalkut kötött, beismerő vallomást tett, továbbá ígéretet tett arra, hogy mindenben együttműködik a hatóságokkal. Sajtóinformációk szerint az alku szigorú: ha kiderülne, hogy bármit rejteget, az egész megegyezést ejtenék.

A tanú kifejezést hallva hajlamosak vagyunk a patkányra gondolni. De valójában a védencem senki nem ellensége, csak együtt szeretne működni

– magyarázta Antonio Panzeri  védője. 

Laurent Kennes, Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti (EP-) képviselő védőügyvédje nyilatkozik a sajtó képviselőinek, amint bírósági meghallgatásra érkezik a brüsszeli igazságügyi palotába 2023. január 17-én. Fotó: Olivier Matthys

Hozzátette, terhelő vallomása önmagában nem lesz elég, hogy bárkit elítéljenek, szavait más bizonyítékokkal is alá kell támasztani. Cserébe viszont enyhébb – valószínűleg legfeljebb öt évig terjedő börtön, amiből egyet, ha rács mögött kell tölteni – büntetésre számíthat. – Ügyfelem már 68 esztendős, és ez az összetett ügy valószínűleg még évekig elhúzódik, szóval minden oka megvan az együttműködésre – tette hozzá az ügyvéd.

Eva Kaili, az Európai Parlament lemondott alelnöke védőinek az a taktikája, hogy minden felelősséget Antoni Panzerire kennének. Szerintük ő volt az egész ügy kitervelője, aki most mindent megtesz önmaga és családja védelmében, akár másokat is befeketítve.

Borítókép: Antonio Panzeri egykori olasz baloldali EP-képviselő (Fotó: Európai Parlament/Jan Van de Vel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.