48 perc: Csak a háború óta 180 milliárd eurós profitra tett szert Norvégia a gázexportból

Réz András filmesztéta, Bayer Zsolt író, publicista és Fodor Gábor, a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet igazgatója voltak a vendégek az M1 és a Híradó.hu közös hírháttérműsorában, a 48 perc – Házigazda: Lánczi Tamás című műsor csütörtök esti adásában. A beszélgetés során többek között szó volt a Világbank azon jelentéséről, amely szerint az orosz gazdaság idén növekedési pályára állhat, valamint az amerikai érdekekről az Európában dúló háborúban és Dnyipro polgármesterének kijelentéséről, amellyel a magyar miniszterelnököt és Magyarországot fenyegette.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 03. 8:11
BAYER Zsolt
Budapest, 2022. január 12. Bayer Zsolt író, újságíró, mûsorvezetõ A vadászat választott engem címû könyv bemutatóján a Mezõgazdasági Múzeumban 2022. január 12-én. A Nimród Könyvek elsõ kötete Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászatról szóló filozófiai írásait és Bayer Zsolt novelláit tartalmazza, valamint láthatók benne Szõke Gábor Miklós szobrászmûvész alkotásai és Vasáros Zsolt építész installációi. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Híradó.hu összegzése szerint tízből nyolc magyar szerint Európa a kárvallottja az unió szankciós politikájának. Fodor Gábor szerint a gazdasági számokon túl Oroszországnak hosszú távon problémát jelent, hogy nemzetközi szinten kizárták a technológiai és kereskedelmi vérkeringésből. Ugyanakkor megerősítette: az unió vezetőinek kezdeti ígéreteivel ellentétben tudható, hogy az ilyen szankciók közép- és hosszú távon hatásosak.

Réz András álláspontja szerint meg kell nézni, hogy kinek áll érdekében a háború, illetve kinek hajt hasznot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Norvégia 180 milliárd eurós földgázkereskedelmi többletre tett szert az EU szankciós politikája miatt, amely elvágta a kontinenst az orosz földgáztól. Réz András azt mondta, hogy a norvég kormány a nyereségből mindössze másfél milliárd eurót hajlandó Ukrajnának adni, a többit pedig az ország jövőjére fordítják.

A háború felelőseit kutatva a beszélgetés Amerikára terelődött, ahol egy Pentagon számára készített hatástanulmány is azt hangsúlyozta, hogy hosszú távon Amerikának sem érdeke az ukrajnai háború.

Bayer Zsolt a sajtóban és a médiában uralkodó háborúpárti hangulatot emelte ki. A publicista aggasztónak nevezte, hogy napról napra tömegével jelennek meg olyan cikkek, amelyekben elemzők és szakértők már szinte természetesnek tekintik az atomháború lehetőségét.

Lánczi Tamás idézte Victoria Nulandot, az amerikai kormány európai és eurázsiai kapcsolatokért felelős tisztségviselőjét, aki nemrég – mint mondta – nyíltan beszélt arról, hogy az Egyesült Államok kormánya nagyon örül annak, hogy az Északi Áramlat gázvezeték már csak fémkupac a tenger fenekén. Réz András felidézte, hogy Victoria Nuland beszéde egyértelműsítette a demokraták és a republikánusok egyetértését a kérdésben. Fodor Gábor és Bayer Zsolt inkább azt tartották problémásnak, hogy továbbra sem beszél senki arról, ki a felelős az Északi Áramlat gázvezetékeinek megsemmisüléséért.

Bayer Zsolt az egyik német miniszter szavait idézve úgy fogalmazott:

Vége annak az időnek, amikor a jólétünk az olcsó orosz nyersanyagra és energiahordozókra épült.

A publicista úgy gondolja, hogy ha az orosz–német gazdasági együttműködés kedvező és eredményes volt, akkor annak nem kellett volna megszűnnie.

A kontinens energiaellátásának diverzifikálása mellett érvelő Fodor Gábor viszont úgy vélte, hogy Európa túlzottan kiszolgáltatott volt az orosz nyersanyagimportnak.

Borítókép: Bayer Zsolt (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.