A Biden-adminisztráció Magyarország destabilizálására készül

A USAID húszmillió dollárt (hétmilliárd forintot) szán a magyar civil szféra és „független” média támogatására.

Magyar Nemzet
2023. 02. 14. 17:21
David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023.02.11-én. (Forrás: Samantha Power / Twitter)
David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power az USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin könyvtárban 2023.02.11-én. (Forrás: Samantha Power / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A Biden-adminisztráció megpróbálja destabilizálni egy NATO-szövetségesét. Ez ugyanaz az elnök, aki Luiz Inácio Lula da Silva brazil és Gustavo Petro kolumbiai elnököt ölelgeti, két kommunistát, akik megvetik Amerikát” – írta Twitter-bejegyzésében Mike Gonzalez, a Heritage Foundation konzervatív washingtoni agytröszt munkatársa, utalva Samantha Powernek, a USAID vezetőjének magyarországi tevékenységére.

Ahogy arról a Magyar Nemzet is beszámolt korábban, múlt hét csütörtökön Budapestre érkezett Samantha Power, a USAID vezetője, akit még 2021-ben kért fel Joe Biden amerikai elnök a szervezet vezetésére. Az 1961-ben alapított szervezet célja a katasztrófák utáni elhárítás, a világ elmaradott, nehéz sorsú régióinak felzárkóztatása és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolatainak építése. Azonban a USAID egyúttal a mindenkori amerikai adminisztráció hatalmi eszköze, amely együttműködik a Központi Hírszerző Ügynökséggel, a CIA-vel is.

Számos ország éppen ezért kitiltotta a területéről a USAID-et, mondván, hogy semmi szükségük amerikai hatalomépítésre a segélyezés és a demokráciaterjesztés örve alatt.

A USAID a rendszerváltás után Magyarországon is működött, de az itteni program 1999-ben lezárult, majd tavaly decemberben jelentették be, hogy két évtized után új „Közép-Európa-programot” indítanak, amelynek része hazánk mellett Bulgária, Románia és Szlovénia is. Washington mintegy húszmillió dollárt (hétmilliárd forintot) szán a programra Magyarországon.

Power saját bevallása szerint a demokrácia és a független média építése, valamint az emberi jogok védelme érdekében érkezett hazánkba, ám ez kritikusai szerint valójában a liberális propaganda hirdetését jelenti.

Samantha Power egyébként David Pressman nagykövet társaságában találkozott a magyarországi civil szféra és „független” média néhány képviselőjével, hogy ellenőrizze, hogy halad az az amerikai „kapcsolatépítés” Magyarországon, amelynek Pressman kinevezésétől a magyarországi ellenzék 2022-es országgyűlési választási kampányának megtámogatásáig számtalan része van.

Borítókép: David Pressman budapesti amerikai nagykövet és Samantha Power, a USAID vezetője találkozott az ellenzéki média néhány képviselőjével a fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban 2023. február 11-én (Forrás: Samantha Power/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.