időjárás -2°C Taksony 2023. november 29.
logo

A liberális álom temetője Svédország

Munkatársunktól
2023.02.13. 15:11 2023.02.13. 16:22
A liberális álom temetője Svédország

A liberális, multikulturális társadalom agóniája látható Svédországban a Daily Mail brit újság publicistája szerint.

Miután az ország megnyitotta határait mintegy kétmillió migráns előtt, ami a lakosság húsz százaléka, azzal kell szembesülnie, hogy a gyilkos bandakultúra és a fegyveres bűnözés átvette a hatalmat, és a svédek keze közül kicsúszott az irányítás. Egy brit újságíró, David Jones példaként említi a jelenleg a tavaly karácsony óta Stockholmban zajló robbantáshullámot, amely során harminc merénylet történt, amelyek közül négy volt halálos. Ezzel kapcsolatban Jones összehasonlítja saját országát a skandinávval. Tavaly 63 halálos lövöldözés történt Svédországban, míg az Egyesült Királyságban, amelynek lakossága hatszor akkora, mint a skandináv országé, 2021-ben 35-en haltak meg ilyen bűncselekmény következtében. Húsz évvel korábban szinte ismeretlen volt a fegyveres bűnözés Svédországban, ma már mindennaposak a lövöldözések és robbantások. A migránsok az egykor elegáns és békés Stockholmot Al Capone Chicagójává változtatták. Egy friss rendőrségi jelentés szerint 

csak a fővárosban 52 banda verseng a virágzó kábítószer-kereskedelem ellenőrzéséért, amelyek módszereikben egyre kegyetlenebbek. A bandákba pedig egyre fiatalabb tagokat toboroznak, fogtak már el 13–14 éveseket automata lőfegyverrel vagy robbanóanyaggal, amit az iskolába is bevittek.

A büntetőjogi felelősség korhatára Svédországban tizenöt év, míg Nagy-Britanniában tíz év. Ennél az életkornál fiatalabb gyermekek ellen soha nem indítanak büntetőeljárást, bármilyen súlyos is legyen a bűncselekmény.

A brit újságíró részt vett a legutóbbi áldozat, egy tizenöt éves fiú temetésén, akit röviddel korábban lőtt agyon egy kortársa. Ali Shafaei három éve érkezett Svédországba Afganisztánból. A muzulmán temetésen több mint kétszázan voltak. A fiút lelövő másik tizenöt éves már volt elítélve, egy korrekciós intézményből szökött meg, ahol kényelmes körülmények és laza biztonsági előírások között tartják a fiatal bűnelkövetőket. A fiú hidegvérrel lőtte fejbe egy kínai étteremben áldozatát, feltehetően azért, mert egy másik banda érdekköreit megsértette.

Jones úgy látja, a tömeges bevándorlás, a többségi társadalomtól elidegenedett és annak állandó alsó osztályát hozta létre, akik elégedetlenek helyzetükkel. A migránsok jelentős része Ázsia és Afrika legproblémásabb részeiről érkezett, szocializációjuk előrevetítette a nyugati társadalomba való beilleszkedés óriási nehézségeit. A szerző szerint még 

a liberális baloldal is egyetért azzal, hogy a bevándorlási politika kudarcot vallott.

Nyilvánvaló, hogy Svédország nem tud megoldást találni a jelenlegi helyzetre, és addig nem is lesz változás, amíg az igazságszolgáltatás az elkövetők jogait helyezi előtérbe az áldozatokéval szemben.

Borítókép: Muzulmán tüntetők tiltakoznak a stockholmi Korán-égetés ellen Jakartában január 30-án (Fotó: MTI/EPA/Mast Irham)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.