Megkongatta a vészharangot a svéd országos rendőrkapitány

Évről évre újabb és újabb rekordok dőlnek meg Svédországban az erőszakos bűnözés területén.

Bugnyár Zoltán
2023. 02. 06. 17:30
Explosion in Grimsta outside Stockholm
epa10386312 Piolice inspect the site after a front door of a house was blown up in Bagarmossen, western Stockhlom, Sweden 02 January. Swedish police reported a series of explosions in various places in Stockholm County since Christmas 2022. EPA/CLAUDIO BRESCIANI SWEDEN OUT Fotó: CLAUDIO BRESCIANI

Évről évre újabb és újabb rekordok dőlnek meg Svédországban az erőszakos bűnözés területén.

Évről évre újabb és újabb rekordok dőlnek meg Svédországban az erőszakos bűnözés területén. Idén a lövöldözések mellett a robbantások váltak uralkodóvá, átlagban minden másnap történik egy, többségük Stockholmban, de számos kisebb-nagyobb svéd város is érintett a merényletekben. Az országon végigsöprő bűnözési hullám egyre összetettebbé válik, az egyes bűncselekmények vagy azok sorozata közben egyre nehezebben felderíthető, köszönhetően a bevándorló-hátterű bűnbandákat övező „hallgatáskultúrának.”

Ugyan eddig is sokszor az lehetett az egyszerű svéd állampolgár tapasztalata, hogy a rendőrség elvesztette a fonalat, ez most még hatványozottabban jelenik meg a napról napra gyűrűző erőszak fényében. A súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetése a „no-go zónákból” már kilépett a többségi társadalom életterébe, a bandabűnözők gátlástalanul lövöldöznek bevásárlóközpontban, étteremben, vagy robbantanak Stockholm és Göteborg belvárosában. Az országos rendőrparancsnok kemény szavakat fogalmazott meg a Dagens Nyheter napilapban vasárnap megjelent véleménycikkében, amelyet több rendőri vezetővel közösen írt alá. 

Anders Thornberg Fotó: Lars Hedelin

Anders Thornberg megerősítette, hogy soha nem látott szinten van a bűnözés: „Amit most látunk, kiugró, rendkívül súlyos és olyan szintű, amit korábban sohasem láttunk Svédországban” – vélekedett. 

 

A halálos lövöldözések, robbantások és más súlyos bűncselekmények hatalmas terhet rónak a rendőrségre, és bár a fogdák és a börtönök túlzsúfoltak, még többet kell tenniük annak érdekében, hogy megfékezzék a bandákat

 

– tette hozzá. Kiemelte, hogy jelentősen megnehezíti a nyomozati munkát, hogy egyre nehezebb az áldozatokat és a tanúkat szóra bírni, ma már szinte sohasem tesznek terhelő vallomást. Ennek eredményeként a perek bonyolultabbá, elhúzódóbbá válnak, és kiterjedt törvényszéki vizsgálatokat tesznek szükségessé. Az elkövetők életkora egyre alacsonyabb, és amikor gyermekek követnek el súlyos erőszakos bűncselekményeket, a nyomozás még nehezebbé válik, és sokkal több emberrel kell együttműködniük.

Bár az elmúlt években rengeteg erőforrást biztosított a kormányzat a rendőrségnek, az országos rendőrfőnök és kollégái a kihívásoknak való megfelelés érdekében még több rendőri alkalmazottat, új jogszabályokkal erősebb eszközöket szeretnének, a hatóságok közötti együttműködés megerősítését és a rendőrség küldetésének további finomítását kérik a jogalkotóktól.

A rendőrkapitány korábban úgy fogalmazott a fékevesztett bandabűnözés kapcsán, hogy Svédország a háború és béke közötti szürke területre került. Az erőszakos bűnözés elhatalmasodása mellett Anders Thornbergnek az elmúlt időszakban a legfelsőbb rendőri vezetést érintő korrupcióval is meg kellett birkóznia, valamint az útlevélkiadásokat érintő botránnyal. Lemondását többen is követelték, aminek eddig még nem tett eleget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Claudio Bresciani)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.