időjárás 22°C Gábor , Karina 2023. március 24.
logo

Orbán Viktor: Véget ért az EU-csúcs, a közép-európai országok megállapodtak + videó

Megkongatta a vészharangot a svéd országos rendőrkapitány

Bugnyár Zoltán
2023.02.06. 17:30 2023.02.06. 18:09
Megkongatta a vészharangot a svéd országos rendőrkapitány

Évről évre újabb és újabb rekordok dőlnek meg Svédországban az erőszakos bűnözés területén. Idén a lövöldözések mellett a robbantások váltak uralkodóvá, átlagban minden másnap történik egy, többségük Stockholmban, de számos kisebb-nagyobb svéd város is érintett a merényletekben. Az országon végigsöprő bűnözési hullám egyre összetettebbé válik, az egyes bűncselekmények vagy azok sorozata közben egyre nehezebben felderíthető, köszönhetően a bevándorló-hátterű bűnbandákat övező „hallgatáskultúrának.”

Ugyan eddig is sokszor az lehetett az egyszerű svéd állampolgár tapasztalata, hogy a rendőrség elvesztette a fonalat, ez most még hatványozottabban jelenik meg a napról napra gyűrűző erőszak fényében. A súlyos, erőszakos bűncselekmények elkövetése a „no-go zónákból” már kilépett a többségi társadalom életterébe, a bandabűnözők gátlástalanul lövöldöznek bevásárlóközpontban, étteremben, vagy robbantanak Stockholm és Göteborg belvárosában. Az országos rendőrparancsnok kemény szavakat fogalmazott meg a Dagens Nyheter napilapban vasárnap megjelent véleménycikkében, amelyet több rendőri vezetővel közösen írt alá. 

Anders Thornberg Fotó: Lars Hedelin

Anders Thornberg megerősítette, hogy soha nem látott szinten van a bűnözés: „Amit most látunk, kiugró, rendkívül súlyos és olyan szintű, amit korábban sohasem láttunk Svédországban” – vélekedett. 

 

A halálos lövöldözések, robbantások és más súlyos bűncselekmények hatalmas terhet rónak a rendőrségre, és bár a fogdák és a börtönök túlzsúfoltak, még többet kell tenniük annak érdekében, hogy megfékezzék a bandákat

 

– tette hozzá. Kiemelte, hogy jelentősen megnehezíti a nyomozati munkát, hogy egyre nehezebb az áldozatokat és a tanúkat szóra bírni, ma már szinte sohasem tesznek terhelő vallomást. Ennek eredményeként a perek bonyolultabbá, elhúzódóbbá válnak, és kiterjedt törvényszéki vizsgálatokat tesznek szükségessé. Az elkövetők életkora egyre alacsonyabb, és amikor gyermekek követnek el súlyos erőszakos bűncselekményeket, a nyomozás még nehezebbé válik, és sokkal több emberrel kell együttműködniük.

Bár az elmúlt években rengeteg erőforrást biztosított a kormányzat a rendőrségnek, az országos rendőrfőnök és kollégái a kihívásoknak való megfelelés érdekében még több rendőri alkalmazottat, új jogszabályokkal erősebb eszközöket szeretnének, a hatóságok közötti együttműködés megerősítését és a rendőrség küldetésének további finomítását kérik a jogalkotóktól.

A rendőrkapitány korábban úgy fogalmazott a fékevesztett bandabűnözés kapcsán, hogy Svédország a háború és béke közötti szürke területre került. Az erőszakos bűnözés elhatalmasodása mellett Anders Thornbergnek az elmúlt időszakban a legfelsőbb rendőri vezetést érintő korrupcióval is meg kellett birkóznia, valamint az útlevélkiadásokat érintő botránnyal. Lemondását többen is követelték, aminek eddig még nem tett eleget.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Claudio Bresciani)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.