A maffiával is jó kapcsolatot ápolhatott a brüsszeli korrupciós botrány gyanúsítottja

Nápolyban tartóztatták le pénteken az olasz hatóságok Andrea Cozzolino EP-képviselőt, a brüsszeli korrupciós botrány egyik érintettjét. Cozzolino Katarnak és Marokkónak is tett gesztusokat az Európai Parlamentben, de korábban is keveredett már kétes ügyekbe – írja a V4NA.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 11. 16:14
Dömötör Csaba szerint az Európai Parlament háborús eszkalációs nyilatkozatot adott ki.
Brüsszel, 2023. január 3. Az Európai Parlament jelképe a testület brüsszeli épületén 2023. január 3-án. Az elõzõ nap az illetékes belga ügyészség kérte a parlament két szocialista párti képviselõjének, a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino mentelmi jogának felfüggesztését Eva Kaili görög szocialista képviselõnek, az Európai Parlament alelnökének korrupciós ügyével kapcsolatban. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Cozzolino letartóztatását a nápolyi Guardia di Finanza intézte a belga ügyészség felkérésére, mivel a belga rendőrség a pénteki házkutatás során nem találta a politikust brüsszeli otthonában. Az olasz hatóságok a politikus nápolyi lakását is üresen találták, mivel orvosi vizsgálatok miatt a város egyik klinikájára került, itt vették őrizetbe – írja az olasz sajtó.

Andrea Cozzolino és egy másik EP-képviselő, Marc Tarabella mentelmi jogát a múlt héten függesztette fel az Európai Parlament a belga hatóság kérésére. Tarabellát pénteken vették őrizetbe. Egy parlamenti jelentés szerint Cozzolino, aki januárig az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének elnöke volt, 

azzal gyanúsítható, hogy másokkal együtt részt vett egy olyan megállapodásban, amely az Európai Parlamentben a külföldi államok érdekeinek védelmére irányuló együttműködésről szólt

tájékoztat a belga közszolgálati média. A jelentés szerint a megállapodásban részt vevők „pénzösszegekért cserébe megakadályozták olyan parlamenti állásfoglalások elfogadását, amelyek sérthették volna ezen államok érdekeit”.

Az Európai Parlament hatalmas korrupciós botrányának vizsgálata során a belga nyomozók 1,5 millió euró készpénzt foglaltak le Pier Antonio Panzeri, a történet központi figurájának számító, volt szocialista EP-képviselő és Eva Kaili görög szocialista EP-képviselő otthonában, valamint Kaili apjának bőröndjéből.

A belga titkosszolgálatok által összegyűjtött információkból az derült ki, hogy Andrea Cozzolino Antonio Panzerivel és Francesco Giorgival, Kaili élettársával együtt közvetlenül Abderrahim Atmountól, Marokkó lengyelországi nagykövetétől is kaphatott pénzt.

Az olasz politikus Katarnak is tett gesztusokat, legalábbis erre enged következtetni az az e-mail, amit az egész S&D-frakciónak küldött a katari labdarúgó-világbajnoksággal kapcsolatos, emberi jogokról szóló határozatról szóló november 24-i szavazás előestéjén. Ebben azt írta: „Állítólag a FIFA visszaéléseknek és korrupciónak köszönhetően ítélte oda a világbajnokságot Katarnak. Az Európai Parlament nem vádolhat meg egy országot bizonyíték nélkül”.

Cozzolino nem először keveredik kétes ügybe

Korábban gyanús módon nyert meg egy olaszországi előválasztást is, felmerült a szavazatvásárlás lehetősége, és még a maffiaellenes kerületi igazgatóság is vizsgálatot indított az ügyben.

Ráadásul éppen azokban a körzetekben szerzett kiugróan sok szavazatot Cozzolino, ahol a Camorra maffiaszervezet is aktív volt,

ezért a botrányos választás után a maffiaellenes kerületi igazgatóság vizsgálatot indított a Lo Russo Camorra-klán befolyásolása miatt.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.