„A magyarkártyát akkor veszik elő, amikor szavazatokat remélnek”

Egy új szlovák kormány nagyobb megértést tanúsíthat a magyar kormány politikája iránt.

2023. 02. 09. 15:44
null
Slovakia's Minister of Foreign and European Affairs Rastislav Kacer arrives for a meeting of NATO Foreign Ministers on November 29, 2022 in Bucharest, Romania. - The meeting will focus on Russia’s war against Ukraine, implementation of NATO’s new Strategic Concept, including challenges from the People’s Republic of China, energy security, protection of critical infrastructure, and NATO’s efforts to build capacity and strengthen resilience in Bosnia and Herzegovina, Georgia, and Moldova. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ameddig Rastislav Kácer a külügyminiszter, addig Szlovákia várhatóan nem fog különösebb megértést tanúsítani a magyar kormány politikája iránt – mondta lapunk megkeresésére Kolek Zsolt, a Ma7 felvidéki magyar hírportál vezető szerkesztője azzal kapcsolatban, hogy Rastislav Kácer először kedden, majd csütörtökön is élesen bírálta Magyarországot.

Kedden egy újságírói felvetésre reagálva egyetértett azzal, hogy fennáll a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben. Csütörtöki Facebook-bejegyzésében pedig Vlagyimir Putyin orosz elnök európai érdekeinek trójai falójának nevezte a magyar kormányt.

Szlovákiában a magyarkártyát rendre akkor veszik elő, amikor ettől szavazatokat remélnek. Az utóbbi években, évtizedekben ez nem volt annyira jellemző, de teljesen nem tűnt el soha. A 90-es években, amikor válsághelyzet volt, rendszeresen éltek a magyarellenességgel. Az ügyvezető kormány pedig elég nehéz helyzetben van a mostani válság miatt

– hangsúlyozta Kolek Zsolt, utalva arra, hogy az Eduard Heger vezette, hárompárti kisebbségi koalíciós kormány tavaly év végén bizalmi szavazáson megbukott, így idén előre hozott választásokat kell tartani. – Kitolták a választások időpontját szeptember 30-ára, és talán azt gondolták, hogy ez alatt a nyolc hónap alatt a megcsappant népszerűségüket visszaszerzik. Erre valószínűleg nem sok esély kínálkozik, hiszen a válság mélyül, a kormány pedig nincs abban a helyzetben, hogy érdemi lépésekkel enyhítse a szociális krízist. A külügyminiszter kijelentését valóban a választási kampány keretében lehet értelmezni – tette hozzá a szakértő.

A felmérésekben valóban nem állnak jól a kormánypártok: ketten épphogy átugornák a parlamentbe jutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt, a harmadik kiesne a törvényhozásból.

Velük szemben a 2012–2020 között kormányon lévő, jelenleg ellenzéki Irány–Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) és a Smerből kivált Hang–Szociáldemokrácia a szavazatok összesen 40 százalékát szereznék meg, ha most lennének a választások. – Ha a korábbi kormányfőnek, a Smert vezető Robert Ficónak meghatározó szerepe lesz a következő kormányban, akkor a visegrádi négyek együttműködése új lendületet kaphatna. A Fico-kormány alatt olajozottabbak, kiegyensúlyozottabbak voltak a kétoldalú kapcsolatok – mondta Kolek Zsolt.

Bár Robert Fico nem reagált a szlovák külügyminiszter magyarellenes nyilatkozatára, az egyértelmű, hogy az Ukrajnának történő fegyverszállítások és a Moszkvával szembeni uniós szankciók kapcsán inkább képviseli a magyar, mintsem a szlovák kormány álláspontját. Mint szerdán fogalmazott:

a szuverén külpolitika nem jelentheti a washingtoni és brüsszeli álláspont majmolását,

a fegyverszállítások pedig tovább szítják a háborút, tovább növelik a halottak számát, ezért a béketárgyalások megkezdésére kell törekedni.

 

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter (Fotó: AFP/Andrei Pungovschi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.