időjárás 7°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Nem kér bocsánatot a szlovák külügyminiszter, tovább gyalázkodik

Kottász Zoltán
Forrás: Ma7.sk
2023.02.09. 12:17 2023.02.09. 14:15
Nem kér bocsánatot a szlovák külügyminiszter, tovább gyalázkodik

Nem hajlandó bocsánatot kérni Magyarországot gyalázó kijelentéseiért Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter – számolt be róla a Ma7 felvidéki magyar hírportál. – Nem kritizálom a magyarokat. Ez egy konkrét politika kritikája. Annak, amely az 1990-es évek elején a térség demokráciáért folytatott harcának vezetőjét fekete lyukká tette az európai politikai térképen és Putyin európai érdekeinek trójai falójává – írta csütörtökön a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnökre utalva.

Rastislav Kácer azután került a bírálatok kereszttűzébe, hogy kedden egy interjúban arra a kérdésre, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben, azt mondta:

Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos.

Kácer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az – idézte a külügyminisztert az MTI.

Kijelentései miatt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda este bejelentette, hogy berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok. – Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk – fogalmazott Menczer Tamás.

Megvédte viszont Magyarországot Rastislav Kácer kollégája, Igor Matovic volt miniszterelnök, a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, az OLANO elnöke, aki szerint Kácer – kijátszva a magyarkártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előre hozott választásokkal, amelyeket nemrég írtak ki, s szeptemberben rendezik meg.

Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal

közölte Matovic, hozzátéve: az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól. Kritikát fogalmazott meg a külügyminiszterrel szemben Gyimesi György is, az OLANO parlamenti képviselője. Szerinte minden határon túlmegy Kácer kijelentése.

Kácer külügyminiszter a sötét meciari időket idézve ismét előhúzta a magyarkártyát. Nyolc hónappal a választás előtt. Na ez az igazi általa hangoztatott undor és humusz! Ha a Magyarország és Szlovákia közti jószomszédsági viszonyok fontosak a köztársasági elnök asszonynak és az ideiglenesen megbízott miniszterelnöknek, meg kell találniuk a módját, hogyan hívják vissza Kácert a pozíciójából!

– reagált Forró Krisztián, a felvidéki magyar Szövetség párt vezetője, utalva Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök magyarellenes kirohanásaira.

A bírálatok ellenére Rastislav Kácer nem tágít. Mint csütörtöki Facebook-közleményében fogalmaz: „Aki bírálta Meciart, nem volt Szlovákia ellensége. Meciar nem Szlovákia volt, Orbán nem Magyarország, Matovic senki és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és élni is fognak. Bízom benne, hogy harmóniában.”

 

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter (Fotó: AFP/Andrei Pungovschi)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.