Nem kér bocsánatot a szlovák külügyminiszter, tovább gyalázkodik

Rastislav Kácer az őt ért bírálatok ellenére tovább szidja Magyarországot és Orbán Viktort.

Forrás: Ma7.sk2023. 02. 09. 12:17
null
Slovakia's Minister of Foreign and European Affairs Rastislav Kacer arrives for a meeting of NATO Foreign Ministers on November 29, 2022 in Bucharest, Romania. - The meeting will focus on Russia’s war against Ukraine, implementation of NATO’s new Strategic Concept, including challenges from the People’s Republic of China, energy security, protection of critical infrastructure, and NATO’s efforts to build capacity and strengthen resilience in Bosnia and Herzegovina, Georgia, and Moldova. (Photo by Andrei PUNGOVSCHI / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hajlandó bocsánatot kérni Magyarországot gyalázó kijelentéseiért Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter – számolt be róla a Ma7 felvidéki magyar hírportál. – Nem kritizálom a magyarokat. Ez egy konkrét politika kritikája. Annak, amely az 1990-es évek elején a térség demokráciáért folytatott harcának vezetőjét fekete lyukká tette az európai politikai térképen és Putyin európai érdekeinek trójai falójává – írta csütörtökön a közösségi oldalán Orbán Viktor miniszterelnökre utalva.

Rastislav Kácer azután került a bírálatok kereszttűzébe, hogy kedden egy interjúban arra a kérdésre, hogy fennáll-e a veszélye annak, hogy Magyarország a következő években területi követeléseket támaszt Szlovákiával szemben, azt mondta:

Ha Vlagyimir Putyin sikeresebb lett volna, és ma ott lenne a keleti határainkon, akkor azt hiszem, ma már közvetlenül szembesülnénk egy ilyen követeléssel, sajnos.

Kácer szerint a magyar követelések lehetősége nemcsak a jövőben lehet valós téma, de már jelenleg is az – idézte a külügyminisztert az MTI.

Kijelentései miatt Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára szerda este bejelentette, hogy berendelte a minisztériumba Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondta neki, hogy Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok. – Kácer miniszter alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk – fogalmazott Menczer Tamás.

Megvédte viszont Magyarországot Rastislav Kácer kollégája, Igor Matovic volt miniszterelnök, a legnagyobb szlovákiai kormánypárt, az OLANO elnöke, aki szerint Kácer – kijátszva a magyarkártyát – összeesküvés-elméleteket táplál a nyilvánosságban. Szerinte ez szorosan összefügg az előre hozott választásokkal, amelyeket nemrég írtak ki, s szeptemberben rendezik meg.

Teszi mindezt a diplomácia első embereként, bizonyítékok nélkül, holott az lenne a feladata, hogy ápolja és tovább mélyítse a már meglévő baráti kapcsolatokat magyarországi szomszédjainkkal

közölte Matovic, hozzátéve: az ilyen vádak durván sértik a diplomáciai szabályokat, ezért felszólította a külügyminisztert, kérjen bocsánatot Magyarországtól. Kritikát fogalmazott meg a külügyminiszterrel szemben Gyimesi György is, az OLANO parlamenti képviselője. Szerinte minden határon túlmegy Kácer kijelentése.

Kácer külügyminiszter a sötét meciari időket idézve ismét előhúzta a magyarkártyát. Nyolc hónappal a választás előtt. Na ez az igazi általa hangoztatott undor és humusz! Ha a Magyarország és Szlovákia közti jószomszédsági viszonyok fontosak a köztársasági elnök asszonynak és az ideiglenesen megbízott miniszterelnöknek, meg kell találniuk a módját, hogyan hívják vissza Kácert a pozíciójából!

– reagált Forró Krisztián, a felvidéki magyar Szövetség párt vezetője, utalva Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök magyarellenes kirohanásaira.

A bírálatok ellenére Rastislav Kácer nem tágít. Mint csütörtöki Facebook-közleményében fogalmaz: „Aki bírálta Meciart, nem volt Szlovákia ellensége. Meciar nem Szlovákia volt, Orbán nem Magyarország, Matovic senki és fogalmam sincs, ki az a Gyimesi, csak találgatni tudok. Ezer éve élnek itt együtt szlovákok és magyarok, és élni is fognak. Bízom benne, hogy harmóniában.”

 

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter (Fotó: AFP/Andrei Pungovschi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.