időjárás 18°C Jusztina 2023. szeptember 26.
logo

Bekérette a Külügyminisztérium Szlovákia nagykövetét

Magyar Nemzet
2023.02.08. 21:32 2023.02.08. 21:48
Bekérette a Külügyminisztérium Szlovákia nagykövetét

Bekérette Szlovákia budapesti nagykövetét a magyar Külügyminisztérium, miután Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter kedden a Markíza televízió Na telo plus című politikai műsorában azt állította, „ha Vlagyimir Putyin sikeres lett volna Ukrajnában, Magyarországnak már területi követelései lettek volna Szlovákiával szemben”. A Bumm.sk közlése szerint a politikustól azt kérdezték a műsorban, fenyegeti-e Szlovákiát az, hogy Magyarország néhány éven belül eljut odáig, hogy területi igényeket támasszon vele szemben.

Sőt, a politikus úgy gondolja, szerinte ma már aktuális témáról van szó, ezért is fontos egész Szlovákia számára, hogy az orosz csapatok ne győzzenek Ukrajnában.

Kácer arról is beszélt, Orbán Viktor miniszterelnök Nagy-Magyarországot ábrázoló sáljával is foglalkozni kell, mert a piramis csúcsát jelenti. Hozzátette, hogy a páncélszekrényében van erről egy hírszerzési aktája.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerdán Facebook-posztjában reagált Rastislav Kácer kijelentésére.

Európa nagy válságokkal néz szembe, ilyenkor józan politikusokra van szükség, Szlovákia jelenlegi külügyminisztere nem ilyen. Kácer alapvetően azért támadja Magyarországot, mert mi békepártiak és szankcióellenesek vagyunk. De ezen akkor sem változtatunk, ha ez nem tetszik Kácer miniszter úrnak

– írta közösségi oldalára.

Menczer Tamás egyúttal közölte, „a mai napon a Külügyminisztériumba rendeltem Szlovákia budapesti nagykövetét, és elmondtam neki, hogy Rastislav Kácer mondatai elfogadhatatlan, nonszensz hazugságok”. Hozzátette: a magyar–szlovák partnerség és a V4-es szövetség bőven túléli az olyan figurákat, mint Rastislav Kácer.

Reagált a szlovák külügyminiszter kijelentéseire Igor Matovic, az OĽANO elnöke is, aki szerint Rastislav Kácernek bocsánatot kell kérnie Magyarországtól. Hozzátette: ha létezne ilyen fenyegetés, akkor a kormány biztonsági tanácsának ülésein értesült volna róla. Rámutatott, szerinte Kácer előhúzta a magyarkártyát és összeesküvés-elméleteket terjeszt, amivel jócskán áthágta a diplomácia szabályait.

Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy Rastislav Kácer hasonló kijelentéseket tett: októberben arról beszélt, a szlovákoknak, a románoknak, Kárpátalja és Vajdaság lakosainak van okuk aggodalomra, amit a magyar miniszterelnök irodájával indokolt, ahol – állítása szerint – egy hatalmas térképen látható a történelmi Magyarország területe.

Borítókép: Rastislav Kácer szlovák külügyminiszter 2022. december 5-én Pozsonyban, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott (Fotó: MTI/TASR/TASR/Jaroslav Novak)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.