A nemzetközi helyzetről tárgyal Putyin a kínai államtanácsossal

Az orosz elnök Hszi Csin-ping kínai elnök moszkvai látogatására is számít.

Magyar Nemzet
Forrás: BBC, MTI2023. 02. 22. 12:41
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza elõtt tartott évértékelõjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kína és Oroszország kereskedelmi kapcsolata idén új szintre léphet – közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki Vang Ji kínai államtanácsost fogadta Moszkvában. Az államfő szerint a kétoldalú kapcsolatok folyamatosan fejlődnek és új határokat érnek el.

Az államfő a rövid nyilatkozatában kijelentette: alig várja, hogy beszélhessen Hszi Csin-ping kínai elnök legfőbb külügyi tanácsadójával a jelenlegi nehéz nemzetközi helyzetről.

– A nemzetközi kapcsolatok ma bonyolultak. A kétpólusú rendszer összeomlása óta nem javultak, sőt, épp ellenkezőleg, még kiélezettebbé váltak – fogalmazott Putyin. Az orosz államfő méltatta az orosz–kínai együttműködést a nemzetközi kapcsolatokban és Vang Ji ehhez való személyes hozzájárulását. Pozitívan szólt a két ország együttműködéséről a humanitárius szférában, valamint a nemzetközi szervezetekben, így az ENSZ-ben, a BRICS-országok tömörülésében, és a Sanghaji Együttműködési Szervezetben.

Putyin közölte, a kínai államfő látogatására is számít, mivel Oroszország számára kiemelkedően fontos az együttműködés az ázsiai országgal.

 A KKP októberi kongresszusára utalva, amelyen Hszit harmadik ciklusra is megválasztották a párt vezetőjének, Putyin azt hangoztatta, Kínában nagyon fontos belpolitikai események zajlottak, amelyek kétségtelenül hozzájárultak az ország megerősítéséhez és a Kínai Kommunista Párt terveinek megfelelő fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

Orosz sajtóértesülések szerint a kínai elnök május elején tehet eleget orosz hivatali partnere moszkvai meghívásának. 

VANG Ji; PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadja Vang Ji kínai államtanácsost a moszkvai Kremlben 2023. február 22-én Fotó: Anton Novoderezskin

– Kína és Oroszország nem fog engedni más országok nyomásának – mondta Vang Ji.

Peking kész megerősíteni partnerségét Moszkvával a két ország és az egész világ érdekében

– tette hozzá. 

Az orosz elnökkel való találkozását megelőzően a kínai államtanácsos Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalt, ami után hangsúlyozta: Oroszország és Kína továbbra is eltökélt és elkötelezett egy többpólusú világ mellett, ahol nincsenek hegemóniák.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.