Az egyik szomszédos országban duplájára nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

Romániában negyedik hete emelkedik, január vége óta megduplázódott az újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma – tudatta hétfőn az egészségügyi minisztérium.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 27. 16:45
null
Fotó: MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi négy hónapban már nem naponta, hanem hetente közölt összesített adatokat a világjárvány romániai terjedéséről és az áldozatok számáról a tárca. A hétfőn publikált adatsor szerint az utóbbi héten 5211 új fertőzést azonosítottak, amely 120 százalékkal több, mint január utolsó hetében.

A járványgörbe legutóbb tavaly október elején, a hatodik – és mindeddig utolsó – járványhullám leszálló ágán volt ezen a szinten. Az utóbbi hónapban 45 százalékkal, 1181-re emelkedett a kórházi kezelésre szoruló koronavírus-fertőzöttek száma, az intenzív terápiában részesülő súlyos eseteké pedig 20 százalékkal, 141-re nőtt.

Romániában mintegy 70-75 ezer fertőzésgyanús páciensen végeznek Covid-tesztet hetente. Az utóbbi hónapban megduplázódott a „találati arány”, az utóbbi héten a tesztek 7,2 százaléka lett pozitív. 

Közben a légúti megbetegedések száma február közepén növekedni kezdett, és ismét heti százezer fölé emelkedett az országban. Az utóbbi héten majdnem kétszer annyi Covid-fertőzést jelentettek, mint – tünetek alapján diagnosztizált – influenzás megbetegedést. A laboratóriumi vizsgálatokkal igazolt influenzafertőzések száma – nagyjából hetente ötszáz – alig egy tizede a koronavírus-fertőzések számának.

A múlt héten 29, koronavírussal fertőzött beteg halt meg Romániában. Az áldozatok számának csökkenő tendenciája nem torpant meg az év eleje óta.
A koronavírus-fertőzést éppen három éve, 2020. február 27-én mutatták ki először az országban. A 19 millió lakosú Romániában 67 704 halálesetet írnak a koronavírus-fertőzés számlájára. A járvány első évében 20 287, a másodikban 43 066, a harmadikban pedig 4351 koronavírus-fertőzéssel nyilvántartott ember halt meg Romániában.

A koronavírus elleni vakcinát a beoltható lakosság 45 százaléka adatta be magának. 

Az immunizáció szinte teljesen leállt, miután tavaly márciusban feloldották az egészségügyi veszélyhelyzetet, és védettségi igazolvány nélkül is lehet Európában utazni.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.