Joe Biden: Oroszország sosem nyerhet Ukrajnában

Joe Biden amerikai elnök Varsóban elmondott beszédében hidegháborús hangulatot emlegetett, továbbra is kiállt Ukrajna támogatása mellett és kijelentette, hogy Oroszország soha nem nyerheti meg a háborút. Az elnök szerint a NATO erősebb, mint valaha, ám szerinte a Nyugat most olyan döntések előtt áll, amelyek évtizedekre határozzák meg a globális helyzetet.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 18:57
BIDEN, Joe
Varsó, 2023. február 21. Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború elsõ évfordulója alkalmából tartott beszéde elõtt a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. MTI/AP/Evan Vucci Fotó: Evan Vucci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kijev még mindig büszkén és szabadon áll – kezdte Joe Biden amerikai elnök Varsóban elmondott beszédét. Az amerikai elnök a tegnapi meglepetésszerű kijevi látogatását követően érkezett a lengyel fővárosba, ahol Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélést, míg holnap részt vesz a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóján is.

Az amerikai elnök szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök az egész világot, a NATO-t és „minden demokráciát” kihívás elé állított, amikor tavaly megtámadta Ukrajnát. Hozzátette: Putyin hiába hitte azt, hogy a tankjaival majd letarolja Ukrajnát, a „demokrácia túl erősnek bizonyult” – fogadta vastaps kijelentéseit.

BIDEN, Joe
Joe Biden amerikai elnök érkezésére várnak emberek a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

A NATO sziklaszilárd

Biden kijelentette: a NATO egységesebb, mint valaha, Ukrajna támogatását pedig addig folytatják, amíg szükséges. Ám szerinte a háború már holnap véget érhet, ha Putyin visszavonja a csapatait.

Oroszországot újra emberiesség elleni és háborús bűncselekményekkel vádolta meg – utalt gyermekek elrablására és abúzusra is –, amelynek kapcsán, mint mondta, „igazságot fogunk szolgáltatni”. Hozzátette: a jövő héten újabb szankciókat vetnek ki Oroszországra.

– Az autokráciák csak a nemet értik meg, ezért újra elmondom: Oroszország sosem győzhet Ukrajnában! – mondta Biden. Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy „továbbra is nehéz és keserű napok várnak” Ukrajnára. Míg szerinte a most meghozott döntések évtizedekre határozzák meg a globális helyzetet.

– Az Egyesült Államok és Európa nemzetei nem akarják elfoglalni Oroszországot – idézte az MTI is az elnököt. Biden felidézte a tavaly októberben elfogadott, Ukrajna területeinek orosz megszállását elítélő ENSZ-határozatot. 

Ma még egyszer az oroszokhoz fordulok. Az Egyesült Államoknak és Európa nemzeteinek nem áll szándékában Oroszország elfoglalása

–  jelentette ki, hozzáfűzve: Washington szövetségesei nem Moszkva ellenségei. Kijelentette: ha Oroszország abbahagyná az Ukrajnával szembeni támadásokat, a háború véget érne. – Ukrajna végét jelentené viszont, ha megszűnne védekezni, ezért közösen meg kell bizonyosodnunk arról, hogy Ukrajna képes a védekezésre –mondta az amerikai elnök.

Biden reagált Putyinra

A Nyugat sosem akarta megtámadni Oroszországot,  háborúra nem volt szükség, mindez egy tragédia

– fordult az orosz néphez Biden elnök, ezzel reagálva Vlagyimir Putyinnak a Kreml előtt elmondott beszédére, amelyben az orosz elnök a Nyugatot hibáztatta az orosz–ukrán háború kirobbanásáért, valamint a nyugati „képmutatásra” és az „alapvető megállapodásokból” való kilépésre panaszkodott.

Az amerikai elnök beszédében megemlékezett az elesett ukrán katonákról, családjaiknak együttérzését fejezte ki, míg külön megköszönte Lengyelországnak a háború kezdete óta nyújtott támogatását és a befogadott mintegy 1,6 millió menekültet.

Duda katonai támogatásra szólított fel

Felszólítok minden európai államot, NATO-tagállamot, hogy mutassanak szolidaritást és nyújtsanak katonai támogatást Ukrajnának, hogy legyen mivel harcolniuk

– mondta Duda felszólalásában.

– Ne féljetek megadni ezt a támogatást – nyomatékosított.

A lengyel elnök szerint Ukrajna végül győzni fog és az oroszoknak „el kell tűnniük a megszállt területekről”, amelyhez szükséges a nemzetközi összefogás.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök az ukrajnai háború első évfordulója alkalmából tartott beszéde előtt a varsói Királyi Vár kertjében 2023. február 21-én. Biden kétnapos látogatáson tartózkodik Lengyelországban. (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.