Joe Biden: Lengyelországba kerül az amerikai haderő európai parancsnoki központja

Joe Biden amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO 5. cikke iránt, szerinte a szervezet erősebb, mint valaha. Andrzej Duda lengyel elnöknek megköszönte Ukrajna támogatását. A lengyel elnök a „biztonságuk megerősítésének” tekinti Biden lengyelországi látogatását.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 15:16
DUDA, Andrzej; BIDEN, Joe
Varsó, 2023. február 21. Andrzej Duda lengyel államfõ (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja Joe Biden amerikai elnököt a varsói államfõi rezidencián 2023. február 21-én. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államoknak éppen annyira szüksége van Lengyelországra és a NATO-ra, mint a NATO-nak az Egyesült Államokra, mert így egy kiterjedt biztonsági védelmünk lehet. Éppen ezért ez a történelem egyik legfontosabb szövetsége – mondta Joe Biden amerikai elnök Varsóban Andrzej Duda lengyel elnökkel folytatott megbeszélése során a varsói királyi várban.

Az amerikai elnök egy nappal a Kijevben tett meglepetésszerű látogatása után érkezett Lengyelországba, ahol holnap részt vesz a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóján is.

Washington kiáll az 5. cikkely mellett

Az amerikai elnök megerősítette az Egyesült Államok elkötelezettségét a NATO 5. cikkelye mellett – amelyben a felek elfogadják, hogy az egyikük vagy többük ellen intézett fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintik. Szerinte a NATO erősebb, mint valaha.

Biden bejelentette, hogy az amerikai haderő új európai parancsnoki központját Lengyelországba helyezik. Mint mondta, Lengyelország kulcsfontosságú szövetségese az Egyesült Államoknak.

Hozzátette, egy új lengyel nukleáris erőmű építésébe is belekezdenek.

Az elnök megköszönte Lengyelországnak Ukrajna elkötelezett támogatását, amit Varsó „már a háború legelejétől kezdve fenntart”. Aláhúzta, hogy Varsó több mint 1,6 millió ukrán menekültet fogadott be. Emlékeztetett arra, hogy már az előző látogatáskor is csodálta a lengyel erőfeszítéseket, amely szerinte „rendkívüli volt”.

Joe Biden legutóbb egy éve járt Lengyelországban, és már akkor is szembekerült Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mint fogalmazott: „az Isten szerelmére, ez az ember nem maradhat hatalmon”. Kijevben a minap pedig már úgy fogalmazott, hogy „Putyin hódító háborúja kudarcot vall”, majd „háborús bűnösnek”, gengszternek” nevezte az orosz elnököt, és népirtással vádolta meg Oroszországot.

Nem reagált Putyinra

Joe Biden nem reagált Vlagyimir Putyinnak a Kreml előtt elmondott beszédére, amelynek során az orosz elnök a Nyugatot hibáztatta az orosz–ukrán háború kirobbanásáért, valamint a nyugati képmutatásra és az „alapvető megállapodásokból” való kilépésre panaszkodott.

Ugyanakkor Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója úgy fogalmazott: 

Senki nem támadja Oroszországot. Van valami abszurd abban a gondolatban, hogy Oroszország egyfajta katonai nyomás alatt állt volna Ukrajna vagy bárki más részéről

DUDA, Andrzej; BIDEN, Joe
Andrzej Duda lengyel államfő (j) katonai tiszteletadás mellett fogadja Joe Biden amerikai elnököt a varsói államfői rezidencián 2023. február 21-én (Forrás: MTI/AP/Evan Vucci)

Duda megköszönte Bidennek a kijevi látogatást

Andrzej Duda lengyel elnök megköszönte, hogy Biden elnök ellátogatott Kijevbe.

Ez egy látványos stratégiai lépés volt, amely morálisan megerősítette Ukrajnát

– fogalmazott.

A lengyel elnök örömét fejezte ki az amerikai vezető lengyelországi látogatása kapcsán, amelyre a „biztonságuk megerősítéseként” tekint.

Borítókép: Andrzej Duda lengyel államfő (b) katonai tiszteletadás mellett fogadja Joe Biden amerikai elnököt a varsói államfői rezidencián 2023. február 21-én (Forrás: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.