Joe Biden megérkezett Varsóba

Joe Biden hétfőn késő este megérkezett Varsóba, ahol Andrzej Duda lengyel elnökkel, valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) keleti szárnyán fekvő országok vezetőivel is találkozik.

Magyar Nemzet
2023. 02. 21. 7:50
Joe Biden amerikai elnök Varsóba érkezett, meglepetésszerű kijevi látogatását követően, 2023.02.20-án. (Forrás: Anna Komsa / Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai elnök hétfő este érkezett meg a délkelet-lengyelországi Przemysl város vasúti pályaudvarára, miután hétfőn meglepetésre Kijevbe látogatott. Innen repülővel érkezett a lengyel fővárosba. Az amerikai elnök Kijevbe érkezéséről a Fehér Ház előzetesen tájékoztatta Moszkvát is.

Joe Biden varsói programja keretében találkozik Andrzej Duda lengyel elnökkel és beszédet is mond a varsói királyi várban.

Az amerikai elnök várhatóan megvitatja lengyel kollégájával Ukrajna támogatására irányuló közös erőfeszítéseiket, és megköszöni Lengyelországnak a Kijevnek nyújtott katonai és humanitárius segítséget.

Az Egyesült Államok varsói nagykövetségének tájékoztatása szerint Biden beszédet mond Oroszország ukrajnai inváziójának egyéves évfordulója előtt, arról, hogy Washington „miként gyűjtötte össze a világot, hogy támogassa és megvédje Ukrajnát”.

Biden elnök világossá fogja tenni, hogy az Egyesült Államok továbbra is kiáll Ukrajna mellett

– mondta John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője. Tegnap Kijevben az elnök bejelentette, hogy Ukrajna további 500 millió dollár értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól. Illetve azt, hogy Washington hamarosan új szankciókat is bejelenthet Oroszországgal szemben.

A lengyel elnök egy interjúban mint fogalmazott: meg fogja kérni Bident, hogy küldjön több amerikai katonát és katonai felszerelést Lengyelországba. Hozzátette: az amerikai elnök látogatása és felszólalása szimbolikus jelentőségű egy új biztonsági rendszer kiépítése tekintetében.

Az amerikai elnök szerdán is Lengyelországban marad, ugyanis Joe Biden részvételével tartják meg Varsóban a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a bukaresti kilencek csúcstalálkozóját – amelynek Magyarország is tagja, a korábbi csúcstalálkozókon hazánkat az államfő képviselte.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök Varsóba érkezett meglepetésszerű kijevi látogatását követően, 2023. február 20-án (Forrás: Anna Komsa / Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.