Joe Biden meglepetésre Kijevbe látogatott

Az amerikai elnök nem érkezett üres kézzel: további 500 millió dolláros katonai támogatást jelentett be.

Magyar Nemzet
2023. 02. 20. 11:08
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. A Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatalos internetes oldalán közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j) Joe Biden amerikai elnököt fogadja Kijevben 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Fotó: PRESIDENT OF UKRAINE VOLODYMYR ZELENSKY HANDOUT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen, megerősítve: az Egyesült Államok elnöke Kijevben van

− erősítette meg azokat a pletykákat Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő, amelyek Andrij Melnyik külügyminiszter-helyettes rejtélyes kijelentését követően indultak útnak.

Melnyik korábban arról beszélt, hogy Ukrajna meglepetésre készül a háború első évfordulójának előestéjén, és hangsúlyozta, hogy Kijev számára fontos, hogy legfőbb partnereik támogatásukat ne csak a szavak szintjén, de jelenlétükkel is éreztessék. 

Azóta maga Volodimir Zelenszkij is megerősítette a hírt, Telegram-csatornáján közölt közös képet az amerikai elnökkel.

Joseph Biden, üdv Kijevben! Az Ön látogatása rendkívül fontos jele a támogatásnak minden ukrán számára

− írta Zelenszkij.

Még több fegyver

Biden természetesen nem jött üres kézzel. Az amerikai elnök közölte, hogy Ukrajna további 500 millió dollár értékben kap katonai támogatást az Egyesült Államoktól. Az ügylet részleteit kedden ismertetik − közölte az MTI. Tudatta: a csomagban a HIMARS rakétatüzérségi eszközhöz való lőszer is szerepel. Beszélt arról is, hogy Washington hamarosan új szankciókat is bejelent Oroszországgal szemben. Leszögezte: az Egyesült Államok kiáll Ukrajna mellett, ameddig kell.

Egy év eltelt, és Kijev még áll. Ukrajna is áll, és a demokrácia is áll

− hangoztatta az amerikai elnök a kijevi elnöki palotában, miután megbeszélést folytatott az ukrán elnökkel.

Meglepetés

Az amerikai elnök látogatásának híre meglepetésként érte a kívülállókat, ugyanis a hétvégén John Kirby az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője még úgy nyilatkozott: Biden nem tervez Ukrajnába utazni. 

Az Egyesült Államok vezeti a világot az Ukrajnának nyújtott támogatások tekintetében, legyen szó humanitárius segítségről vagy fegyverekről. Továbbra is fel fogjuk használni befolyásunkat annak érdekében, hogy mindent megadjunk Kijevnek, ennek ellenére nem tervezzük, hogy az elnök Ukrajnába utazzon

− szögezte le még vasárnap Kirby. 

Joe Biden egyébként a héten Lengyelországba is ellátogat majd, ennek kapcsán merült fel alapvetően, hogy útközben a szomszédos Ukrajnába is elutazhat. Az ilyen jellegű találgatások már tavaly tavasszal, az amerikai elnök háború kitörését követő első varsói látogatásakor is napvilágot láttak, akkor azonban végül nem lépte át a lengyel−ukrán határt Biden. Egészen eddig főként biztonsági okokra hivatkozva utasították el az elnök ukrajnai látogatásának tervét, a háború évfordulójának szimbolikája azonban úgy tűnik, annyira erős, hogy az Ukrajna-szerte megszólaló légi szirénák sem tántorították vissza a demokrata elnököt. 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Joe Biden amerikai elnököt fogadja Kijevben 2023. február 20-án (Fotó: MTI/EPA/Volodimir Zelenszkij ukrán elnök)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.