Az amerikaiak előre szóltak az oroszoknak Joe Biden kijevi látogatásáról

Az amerikai elnök biztonsági okokból szintén vonattal érkezett az ukrán fővárosba.

2023. 02. 20. 14:09
BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. február 20. Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvető kommunikáció történt az oroszokkal, hogy kizárjuk a konfliktus esélyét – tájékoztatta az Associated Press amerikai hírügynökséget a Fehér Ház Joe Biden kijevi vizitje kapcsán. Elmondásuk szerint nem sokkal az amerikai elnök látogatása előtt vették fel a kapcsolatot az oroszokkal, hogy elkerüljenek bármiféle félreértést, ami háborúba sodorhatta volna a két atomhatalmat.

 

Az nem teljesen egyértelmű, hogy az amerikai elnök hogyan érkezett a fővárosba. A The New York Times értesülései szerint a tengerentúlról repülővel kelt át, majd vonattal lépte át a lengyel-ukrán határt, egy több mint tíz órás utazás során.

 

A háború kirobbanása óta nincs civil légi forgalom Ukrajnába, korábban más európai vezetők, például Olaf Scholz német kancellár vagy Emmanuel Macron francia elnök is vonattal kelt útra. A lépés nem volt kockázat nélküli, hiszen mint az AP emlékeztetett rá, ugyan az ukrán légvédelmet nyugati fegyverszállítmányokkal erősítették meg, mégis elmondható, hogy az amerikai elnök olyan térségbe látogatott, ahol sem az amerikaiak, sem szövetségeseik nem uralják a légteret.

Azért Lengyelországból folyamatosan amerikai felderítő gépek figyelték Kijev környékét, és vadászgépek is készen álltak vészhelyzet esetére.

A cikk rámutatott arra is, hogy szárazföldön sem volt szokványos a helyzet, hiszen Ukrajnában – hivatalosan – csak kis létszámú amerikai katonaság állomásozik, akik a kijevi nagykövetséget őrzik. 

A biztonsági kockázatok miatt nem csoda, hogy az amerikai elnök vizitjét a legnagyobb titokban tartották. Az eredeti tervekhez képest sokkal korábban indult el, majd rövid németországi megálló után reggel 8 körül érkezett Kijevbe. A szokásosnál jóval kisebb csapat kísérte el. Persze az oroszok aligha lőtték volna ki szándékosan az amerikai elnököt, amellyel garantáltan közvetlen háborút robbantottak volna ki. De ilyen feszült helyzetben bármilyen félreértés vagy téves számítás végzetes lehet.

Joe Bidennek ez volt az első útja háborús övezetbe. Elődjei, így Donald Trump, Barrack Obama és George W. Bush tettek hasonló váratlan látogatásokat Afganisztánba és Irakba.

Borítókép: az ukrán elnöki sajtószolgálat által közzétett képen Volodimir Zelenszkij ukrán (b) és Joe Biden amerikai elnök a kijevi Bátrak sétányán 2023. február 20-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt (Fotó: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.