Blinken: Putyin ukrajnai háborúja stratégiai kudarc

Az amerikai külügyminiszter szerint „ha hagyjuk, hogy mindez büntetlenül folytatódjon, azzal Pandora szelencéjét nyitjuk ki az egész világon”.

Forrás: MTI2023. 02. 21. 12:52
BLINKEN, Antony; DÉNDIASZ, Níkosz
Athén, 2023. február 21. Nikosz Dendiasz görög (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog az Athénban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. február 21-én. MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu Fotó: Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai háborúja minden szempontból stratégiai kudarc – mondta Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Athénban.

Egy évvel azután, hogy Putyin megtámadta Ukrajnát, egyértelművé vált, hogy háborúja minden szempontból stratégiai kudarc

– szögezte le Blinken görög kollégájával, Nikosz Dendiasszal közös sajtótájékoztatóján. „Ez az ukrán nép bátorságának, valamint a világ minden szegletéből Ukrajna támogatására siető szövetségesek és partnerek erejének és egységének köszönhető” – tette hozzá. Blinken hangsúlyozta: senki sem akarta ezt a háborút, és mindenki azt szeretné, ha mihamarabb véget érne. 

Az amerikai tárcavezető szerint azonban létfontosságú az alapelvek közös védelme.

Mert ha nem tesszük, ha hagyjuk, hogy mindez büntetlenül folytatódjon, azzal Pandora szelencéjét nyitjuk ki az egész világon

– magyarázta. Blinken az iráni nukleáris programról szólva kifejtette: Washington továbbra is a diplomáciai megoldás híve, és ennek útja mindig nyitott, de jelenleg Teherán nem mutat érdemi elköteleződést az ügyben.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal felszólította Ankarát és Athént, hogy igyekezzenek rendezni nézeteltéréseiket, és kerüljék a feszültség növekedéséhez vezető egyoldalú lépéseket.

A NATO-szövetséges és egymással szomszédos Törökország és Görögország több kérdésben vitában áll egymással, az égei-tengeri ásványkincsek kitermelési jogaitól kezdve a légtéren át az etnikailag megosztott Ciprusig. Nemrég újból fokozódtak a feszültségek, de közben Görögország az elsők között küldött segítséget Törökországnak a több tízezer ember halálát okozó, pusztító földrengés után.

Nikosz Dendiasz görög külügyminiszter a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: Athén semmit sem vár a Törökországnak nyújtott támogatásért cserébe.

Kötelességünk segíteni szenvedő embertársainkon, és ezt továbbra is meg fogjuk tenni

– húzta alá Dendiasz. Ugyanakkor megjegyezte: ha a két társadalom közötti kommunikáció révén javul a török–görög kapcsolatok légköre, annak természetesen politikai következményei is lesznek.

Blinken hétfőn érkezett kétnapos látogatásra Görögországba, és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel is találkozott. Előtte Németországban és Törökországban járt.

Borítókép: Nikosz Dendiasz görög (j) és Antony Blinken amerikai külügyminiszter kezet fog az Athénban tartott sajtótájékoztatójuk végén 2023. február 21-én (Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA/Oresztisz Panajotu)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.