időjárás 8°C Hajnalka 2023. március 27.
logo

Megállapodtak az orosz kőolajtermékek árplafonjáról

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.02.03. 20:47 2023.02.04. 00:24
Megállapodtak az orosz kőolajtermékek árplafonjáról

Az Európai Unió tagállamai nagyköveti szinten megállapodásra jutottak az orosz finomított kőolajtermékek árplafonjáról pénteken – közölte az EU svéd elnöksége a Twitteren, hozzátéve, hogy a megállapodást még jóvá kell hagynia az Európai Unió Tanácsának is. Az árplafon már vasárnap (február 5-én) életbe lép – közölte saját Twitter-üzenetében Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Meg kell fosztanunk Oroszországot azoktól az eszközöktől, amelyekkel háborút folytathat Ukrajna ellen. A G7-ekkel árplafont állapítunk meg az orosz kőolajtermékekre, csökkentve ezzel Oroszország bevételeit, miközben stabil globális energiapiacot biztosítunk

– fogalmazott Ursula von der Leyen.

A dízel árplafonja hordónként 100 dollár, míg az olcsóbb termékeké hordónként 45 dollár – mondták el uniós diplomaták. Az európai exportra termelt orosz dízelt a közelmúltban még hordónként 110–130 dollárért értékesítették.

A rendelkezés keretében egyúttal megtiltják, hogy az orosz olajtermékek exportját könnyítő szolgáltatásokat – szállítás, biztosítás, finanszírozás – biztosítsanak abban az esetben, ha a termékeket az árplafon felett értékesítették. Az ársapka bevezetésére Oroszország ukrajnai háborújára válaszul került sor.

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Brüsszelben 2023. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.