Saját magánhadsereget alapítana a csecsen vezér

Ramzan Kadirov visszautasíthatta a szövetséget a Wagner-csoporttal.

2023. 02. 20. 9:40
null
Head of the Chechen Republic Ramzan Kadyrov (R) speaks with Russian President Vladimir Putin at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow, on August 31, 2019. (Photo by Alexey NIKOLSKY / Sputnik / AFP) Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyen lehet, hogy egy nap a Wagner-csoporthoz hasonló magánhadsereget alapít – jelentette be Telegram-csatornáján Ramzan Kadirov. A csecsen vezér azzal érvelt, hogy a zsoldoshadsereg „lenyűgöző” eredményeket ért el Ukrajnában.

Amikor a szolgálatom véget ér, komoly terveim vannak, hogy versenyre kelek Jevgenyij Prigozsin testvéremmel, és saját magánhadsereget alapítok!

– üzente a Wagner-csoport vezetőjének.

Felvetése azért is érdekes, mert a háttérben hatalmi versengés húzódhat: korábban a csecsen vezető is többször élesen bírálta az orosz reguláris haderőt. – Ha hamarosan nem változik valami a „különleges hadművelet” kivitelezésében, muszáj leszek magam felvilágosítani az ország vezetését, hogy mi történik a fronton. Én nem vagyok stratéga, mint azok ott a védelmi minisztériumban. De az biztos, hogy történtek hibák. Úgy hiszem, le fogják vonni a megfelelő következtetéseket – fakadt ki például még tavaly szeptemberben az izjumi visszavonulás után.

Hasonlóan kritikus hangnemet szokott megütni a csatatéren eddig eredményes Wagner-csoport is, sőt szembenállásuk a hadvezetéssel egyre jobban elfajul. Ennek legutóbbi jele, hogy megtiltották nekik, hogy a jövőben a börtönökből toborozzanak, márpedig irtózatos veszteségeik mellett ez volt az utánpótlásuk fő forrása.

 

 

Csakhogy Ramzan Kadirov azt azért visszautasította, hogy szövetségre lépjen Jevgenyij Prigozsinnal.

 

A washingtoni hadtudományi intézet minap megjelent jelentésében arra a következtetésre jutott, hogy a csecsen vezér nem volt hajlandó csatlakozni a zsoldosokhoz egy orosz vezetés elleni újabb információs kampányban. Leszögezte, hogy a csecsen csapatok mindenben követik az orosz parancsnokok utasításait, kapcsolatuk pedig kiváló a védelmi minisztériummal. 

 

Az amerikai kutatóintézet szerint az elhatárolódás mögött az állhat, hogy Ramzan Kadirovnak sokkal fontosabb a jó kapcsolat Vlagyimir Putyinnal és a Kremllel, mint amilyen előnyöket jelentene a szövetség a Wagner-csoport vezetőjével.

 

Szerintük a befolyásából egyre többet veszítő zsoldosvezér ezért a moszkvai vezetés héja, ultranacionalista köreiben, valamint katonai bloggerek között keres támogatókat. Ezek fényében kérdés, hogy az új magánhadsereg felállításáról szóló ígéret mit üzen, hiszen egyrészt elismeri a Wagner-csoport érdemeit, másrészt világossá teszi, hogy senki sem pótolhatatlan.

 

Borítókép: Ramzan Kadirov csecsen vezér Vlagyimir Putyinnal (Fotó: Alekszej Nyikolszkij/Sputnyik/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.