Szétosztaná a migránsokat az EU-ban a bajor kormányfő

Igazságosan szét kell osztani a tagállamok között az EU területére érkező menekülteket – jelentette ki Markus Söder bajor kormányfő kedden Münchenben.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 02. 07. 15:57
SÖDER, Markus
München, 2021. szeptember 27. Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke sajtótájékoztatót tart Münchenben 2021. szeptember 27-én, egy nappal a német szövetségi parlamenti választások után. A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) a szavazatok 25,7 százalékát gyûjtötte össze, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége 24,1 százalékot szerzett. MTI/EPA/Lukas Barth Fotó: Lukas Barth
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bajorország igent mond a menekültek, különösen az Ukrajnából érkezők megsegítésére, ami fontos erkölcsi kötelezettség is, és igent mond a munkavállalási migrációra is, ha ez a fajta bevándorlás célravezető módon valósul meg – hangoztatta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke a tartományi kormány ülése utáni tájékoztatón.

 

Ugyanakkor Bajorország nemet mond a túlterhelésre, különösen a menekültek elhelyezéséért felelős helyi önkormányzatok esetében

 

– tette hozzá Markus Söder.

A legutóbbi nagy menekülthullám idejére, a 2015–2016-os időszakra utalva aláhúzta, hogy nem szabad megismételni 2015 hibáit.

 

Tavaly több menekült érkezett Bajorországba, mint 2015-ben vagy 2016-ban, 2021-hez képest pedig megduplázódott a számuk, és több embert fogadtak be, mint egész Franciaország.

 

A tartományban nap mint nap feszültebb a helyzet és egyre több település érkezik el teljesítőképessége határára. A szövetségi kormány nem szemlélheti tovább tétlenül ezt a folyamatot, azonnal lépnie kell, és terveivel ellentétben nem a szövetségi belügyminiszter, hanem a kancellár, Olaf Scholz vezetésével kell menekültügyi csúcstalálkozót tartani – húzta alá a CSU-s politikus.

A szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly 217 744 menedékjogi kérelmet nyújtottak be Németországban. Ez 2016 óta a legmagasabb szám, az egy évvel korábbihoz képest pedig 47 százalékos emelkedés.

A Magyar Nemzet korábban írt róla, hogy az EU migrációs politikája változások előtt áll. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bolgár–török határ védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak az EU szárazföldi határainak megerősítése terén. Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint kivételes esetekben kerítésekre is szükség van, és ezekhez uniós támogatást kell biztosítani.

Ursula von der Leyen és Manfred Weber nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy megkezdődött a változás az EU migrációs politikájában, ami reményeik szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormányt a migrációs politikája miatt érték – fogalmazott Bakondi György az M1 műsorában múlt héten.

Borítókép: Markus Söder (Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.