Fokozódhat a belső biztonság, változik az uniós migrációs politika

Bakondi György szerint műszaki határzárra van szükség ott, ahol nagy tömegben érkeznek illegális migránsok.

Magyar Nemzet
2023. 02. 04. 21:25
BAKONDI György
Illegális bevándorlás - Bakondi György: folyamatosan nő a határsértők száma Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Változás kezdődött az Európai Unió migrációs politikájában – jelentette ki Bakondi György. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán azokról a sajtóhírekről kérdezzék, amelyek szerint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a bolgár–török határ védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak az EU szárazföldi határainak megerősítése terén. Szó esett arról is, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője szerint kivételes esetekben kerítésekre is szükség van, és ezekhez uniós támogatást kell biztosítani.

Ursula von der Leyen és Manfred Weber nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy megkezdődött a változás az EU migrációs politikájában, ami reményeik szerint elvezet a külső határok biztonságos őrizetéhez, ezáltal a belső biztonság fokozásához, és csökkennek vagy megszűnnek a politikai támadások, amelyeket a magyar kormányt a migrációs politikája miatt érték – fogalmazott Bakondi György.

Kifejtette: 2015-ben egy nagy tömegeket beléptető folyamat indult el az Európai Unióban, ami összhangban volt a Soros György civil szervezetei által képviselt állásponttal. Rámutatott: az EU eddig a szervezettséget, a menekültstátushoz való hozzáférést hangsúlyozta, és elítélte a kerítésépítést.

A magyar kormány az évek során konzekvensen képviselte migrációs politikáját, és bár a magyar emberek számos szavazáson, nemzeti konzultáción erősítették ezt meg, mégis rendkívül sok politikai támadást kaptak – emelte ki.

Úgy vélekedett, hogy a súlyos terrorcselekmények, a nemzetbiztonsági, közbiztonsági fenyegetések, a súlyos bűncselekmény-sorozatok, a szociális háló leterheltsége, az ismeretlen identitású emberek nagy tömegben történő bejutása és kiutasíthatatlansága a politikai döntéshozókat is talán változásra ösztönözte.

A nemzetállamok között már korábban megkezdődött az együttműködés az illegális bevándorlás visszaszorítása érdekében – idézte fel.

Hangsúlyozta: ahol nagy tömegben érkeznek csoportosan illegális migránsok, és erőszakot alkalmaznak a bejutás érdekében, ott műszaki akadályrendszerre van szükség. Hozzátette: ez egy fontos biztonsági kelléke annak, hogy az EU külső határait és ezzel a belső határral rendelkező országok lakosságát is a schengeni kódexben foglaltakkal összhangban oltalmazni, védelmezni lehessen.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója beszélt arról is, hogy Horvátország schengeni övezethez történő csatlakozásával a magyar–horvát határ belső határrá vált, az ott felszabadított eszközöket és élő erőt át lehet csoportosítani olyan határszakaszra, ahol nagyobb a migrációs nyomás. Emlékeztetett: a magyar–szerb határon idén eddig 10 500 illegális migránst fogtak el és 110 embercsempész ellen indult eljárás.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a magyar kormány állásponja konzekvens és világos a migráció kérdésében. Bakondi György a Magyarságkutató Intézet által szervezett konferencián legutóbb elmondta, hogy hazánk területére csak érvényes okmányokkal, a határátlépési szabályok betartásával lehet belépni. 

Kifejtette, hogy elutasítjuk a dokumentumok nélküli, személyazonosságot eltitkoló érkező tömegek erőszakos határátlépési kísérleteit, a hazai és nemzetközi jogszabályok semmibevételét, illetve a Brüsszelből érkező, a migránsok befogadására vonatkozó, kvóták szerinti befogadási kötelezéseket.

Bakoncsi György szerint egyébként a biztonság érdekében egységes európai fellépésre van szükség az illegális bevándorlás megfékezésére. Emlékeztetett, hogy a nyugat-balkáni útvonalon gyakori az erőszak és virágzik a szervezett bűnözés, a bűnözői csoportok pedig jelentős bevételekre tesznek szert az embercsempészésből. Elmondása szerint jelenleg 3,7 millió regisztrált szír menekült van Törökországban, és több százezer olyan, aki más országból érkezett, ezért is fontos kérdés, hogy az Európai Unió milyen kapcsolatot és megállapodásokat tud fenntartani Törökországgal.

Borítókép: Bakondi György (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.