Újabb nagy erejű földrengés rázta meg Törökországot

Újabb, 6,4-es erősségű földrengés rázta meg hétfőn Törökországot az Európai Földközi-tengeri Szeizmológiai Központ (EMSC) szerint. A rengéseket Szíriában, Egyiptomban és Libanonban is érezték.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, BBC2023. 02. 20. 18:52
Daily life in Kahramanmaras after powerful earthquake
epaselect epa10475185 A collapsed building with Abdulhamid Han Mosque in the background after a powerful earthquake in Kahramanmaras, Turkey, 18 February 2023. More than 45,000 people have died and thousands more are injured after two major earthquakes struck southern Turkey and northern Syria on 06 February. Authorities fear the death toll will keep climbing as rescuers look for survivors across the region. EPA/ERDEM SAHIN Fotó: ERDEM SAHIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A török katasztrófavédelem, az AFAD szerint a 6,4-es erősségű földrengés központja a Hatay török tartományban található Defne város környékén volt. Ezt követte pár perccel később egy második, 5,8-es erősségű rengés, melynek központja Samandagban volt.

Az NTV televízió arról számolt be, hogy a rengés következtében néhány megrongálódott épület összedőlt.

Hatay polgármestere szerint emberek rekedtek a romok alatt. 

Fuat Oktay, Törökország alelnöke arról tájékoztatott, hogy legkevesebb nyolc embert megsérült, miközben a Hatay tartomány északi részén fekvő Iskenderun városának egyik nagy állami kórháza bejelentette, hogy evakuálják a betegeket.

A hétfői 6,4-es erősségű földrengés a szíriai Idlíb és Aleppó régióját is súlyosan érintette. Médiajelentések szerint épületek dőltek össze, és az áram- és internetszolgáltatás is szünetel egyes területeken. A Syrian American Medical Society orvosi segélyszervezet arról számolt be, hogy Szíriában eddig összesen mintegy harminc sérültet fogadtak a kórházak, az egészségügyi létesítményekben keletkezett károk mininálisak.

A február-6-án bekövetkezett 7,8-es erősségű földrengés csaknem 45 ezer ember halálát okozta Törökországban és Szíriában. A török hatóságok több mint 6000 utórengést mértek.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: EPA/Erdem Sahin)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.