időjárás 22°C Klotild 2023. június 3.
logo

Kijev után Bucsába is ellátogatott a japán miniszterelnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.03.21. 18:48 2023.03.21. 21:14
Kijev után Bucsába is ellátogatott a japán miniszterelnök

Kisida Fumio japán miniszterelnök keddi ukrajnai látogatása során felkereste a Kijev megyei Bucsát, azt a települést, amelyben kijevi vádak szerint orosz katonák számos súlyos atrocitást követtek el a helyi lakosok ellen az Ukrajna elleni támadás kezdetén.

A világ megdöbbent, amikor egy éve ártatlan civileket gyilkoltak meg Bucsában. Látván ezt a helyet, valóban nagy haragot érzek emiatt az atrocitás miatt

– idézte az Ukrajinszka Pravda hírportál a Reuters beszámolója alapján Kisidát.

A miniszterelnök koszorút helyezett el Bucsában a helyi templomnál, majd egyperces néma csenddel és meghajlással tisztelgett a halottak emléke előtt.

A japán kormányfő kedd reggel érkezett Kijevbe, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. Látogatásának célja, hogy „kifejezze tiszteletét az ukrán nép bátorsága és türelme iránt, amely Zelenszkij elnök vezetésével kiáll hazája védelméért, és hogy Japán és a G7-országok vezetőjeként szolidaritásáról és rendületlen támogatásáról biztosítsa Ukrajnát” – írta a japán külügyminisztérium közleményében, amelyben a miniszterelnök kijevi útját bejelentette.

Volodimir Zelenszkij arról tájékoztatott, hogy a japán miniszterelnök meghívására online formában csatlakozik majd a soron következő G7-ek csúcstalálkozójához Japánban, amelyre májusban kerül sor.

Borítókép: Az ukrán külügyminisztérium által közreadott képen Kisida Fumio japán miniszterelnök (középen) tiszteleg az áldozatok emléke előtt a Kijev mellett fekvő Bucsában 2023. március 21-én (Fotó: MTI/EPA/Ukrán külügyminisztérium)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.