Bevándorlásellenes vezetőt szeretnének az osztrák szociáldemokraták

Nagy népszerűségvesztést szenvedett el az SPÖ a karintiai választásokon, erősödik a Szabadságpárt.

2023. 03. 06. 14:52
20220307 Red Foyer of SPOe on Womens Day 2022
Pamela Rendi-Wagner
VIENNA, AUSTRIA - MARCH 7: Federal Party Chairwoman and Club Chief in the National Council Pamela Rendi-Wagner (SPOe) at Red Foyer - of SPOe on Womens Day 2022 at SPOe Parliamentary Club on March 7, 2022 in Vienna, Austria.220307_SEPA_10_031 - 20220307_PD4806 (Photo by Michael Indra / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP) Fotó: Michael Indra / APA-PictureDesk / APA-PictureDesk via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az infláció, a migrációs válság és az ukrajnai háború azok a témák, amelyek a leginkább aggasztják a választópolgárokat az ausztriai Karintiában, és ennek tudatában adták le voksukat a vasárnapi tartományi választáson – derül ki a SORA intézet hétfőn közölt közvélemény-kutatásából.

Az 570 ezer lakosú, Olaszországgal és Szlovéniával határos alpesi tartományban ugyan győztek a tíz éve kormányzó szociáldemokraták (SPÖ), de kilenc százalékpontos népszerűségvesztést kellett elkönyvelniük, így 38,9 százalékos eredményt értek el. Az Exxpress hírportál elemzése szerint ez azért kínos, mert a szövetségi szinten már több mint öt éve ellenzékben lévő baloldali párt nem tud előnyt kovácsolni a hatalmon lévő, a konzervatív Néppárt és a Zöldek alkotta koalíció botlásaiból és korrupciós botrányaiból. Az Exxpress szerint ez részben a Karintiába is begyűrűző, folyamatosan emelkedő infláció miatt van, másrészt a párton belüli belviszály miatt. Az SPÖ-t vezető Pamela Rendi-Wagner helyett ugyanis sokan Hans Peter Doskozil egykori védelmi minisztert, Burgenland kormányzóját szeretnék pártfőnöknek, aki a 2020-as burgenlandi tartományi választásokat 50 százalékkal nyerte meg. Egy novemberi felmérés szerint a magyar kormánnyal szoros szövetséget ápoló Doskozillal az élen az SPÖ sokkal jobban szerepelne az országos felmérésekben, hiszen kemény migrációellenességével centrista és jobboldali szavazókat is megnyerne magának.

Ezzel szemben a jelenlegi közvélemény-kutatásokban a szociáldemokraták és a Néppárt fej fej mellett állnak 24-24 százalékkal, míg a bevándorlásellenes ellenzéki Szabadságpárt (FPÖ) 29 százalékos támogatottságnak örvend – utóbbi ilyen jó eredményt választásokon még sosem ért el. Az FPÖ az a párt, amely a leghatározottabban ellenzi a nyugati fegyverszállításokat Ukrajnának és a Moszkva elleni uniós szankciókat. Ez a hozzáállása is hozzásegíthette ahhoz, hogy a karintiai választásokon 1,6 százalékponttal, 24,6 százalékra növelte támogatóinak az arányát. A szövetségi kormányt vezető Néppárt viszont csupán a szavazatok 17 százalékát, koalíciós partnerük, a Zöldek a 3,9 százalékát szerezték meg, utóbbiak be se jutottak a helyi törvényhozásba.

 

Borítókép: Pamela Rendi-Wagner, az SPÖ vezetője (Fotó: APA/AFP/Michael Indra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.