Az osztrákok többsége véget vetne az uniós szankcióknak

Erősen megosztja a társadalmat az Ukrajnával kapcsolatos kormányzati politika.

Forrás: Exxpress.at2023. 02. 11. 18:51
ZELENSZKIJ, Volodimir; VAN DER BELLEN, Alexander
Kijev, 2023. február 1. Alexander Van der Bellen osztrák államfõ (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2023. február 1-jén. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrákok 45 százaléka véli úgy, hogy ideje lenne véget vetni a Moszkvával szemben az ukrajnai háború miatt kivetett európai uniós szankcióknak. Azoknak az aránya, akik szerint fent kell tartani a büntetőintézkedéseket, 35 százalék – írja az Exxpress osztrák hírportál az INSA intézet felmérését ismertetve. A szankciókkal elégedetlenek aránya még nőtt is kismértékben a legutóbbi, novemberi felméréshez képest: akkor 43 százaléknyian voltak elutasítóak és 38 százaléknyian alkották a támogatók táborát.

A hírportál latolgat: vajon a háború nyomán drasztikusan megemelkedett gáz- és áramárak miatt elégedetlenkednek-e az osztrákok, vagy amiatt, hogy Ukrajna barátságtalan lépésként az osztrák Raiffeisen Bank orosz leányvállalata ellen is szankciókat vezetett be januárban?

Az mindenesetre nem meglepő az Exxpress szerint, hogy pártszimpátiára lebontva az ellenzéki jobboldali Szabadságpárt híveinek nagyon magas aránya, 78 százaléka utasítja el a szankciókat.

Az országos felméréseket hónapok óta vezető, 28 százalékos támogatottsággal rendelkező párt a háború kezdete óta ellenzi a szankciókat, illetve a fegyverszállításokat Ukrajnának.

Érdekesebb viszont, hogy a szintén ellenzéki szociáldemokraták szavazóinak relatív többsége, 43 százaléka is indokolatlannak tartja a büntetőintézkedéseket, míg a hívek 41 százaléka ellenkező állásponton van. Nehéz helyzetben van az ellenzéki liberális NEOS vezetősége is, amely kemény Oroszország-ellenes politikát folytat, hívei 40 százaléka azonban véget vetne a szankcióknak, 41 százalékuk folytatná.

A kormánypárti konzervatív néppárt híveinek 49 százaléka támogatja, 41 százaléka elutasítja a szankciókat, a koalíciós társ Zöldeknél 69:14 százalékos az aránymegoszlás.

 

Borítókép: Alexander Van der Bellen osztrák államfő és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a kijevi megbeszélései utáni sajtóértekezleten 2023. február 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.