Egy ember meghalt, nyolcan pedig megvakultak egy szemcsepp miatt

Négy embernek pedig ki kellett műteni a szemét.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 03. 17. 15:25
Young,Woman,Uses,Eye,Drops,For,Eye,Treatment.,Redness,,Dry
1502496983 Fotó: Ahmet Misirligul
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes szemcseppek és műkönnyek olyan ritka baktériumfertőzéssel köthetők össze egészségügyi szakértők szerint, amilyet korábban még soha nem tapasztaltak az Amerikai Egyesült Államokban – írja az Origó a BBC cikke alapján. Hozzáteszik, hogy

a fertőzést csaknem hetven betegnél mutatták ki, sőt halálos áldozat is van.

Az egészségügyi hatóságok szerint a korábban forgalomban lévő szemcseppek és műkönnyek felelhetnek a gyógyszereknek is ellenálló fertőzésért, amely miatt eddig

egy ember meghalt, nyolcan megvakultak, négy embernek pedig ki kellett műteni a szemét is.

A Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium egyik ritka törzsét eddig 16 államban, összesen 68 betegnél azonosították, ami egyébként korábban még soha nem fordult elő a kontinensen. További érdekesség az ügyben, hogy a fertőzéssel diagnosztizált betegek többsége arról számolt be, hogy szemcseppet vagy műkönnyet is használt. 

Az amerikai betegségmegelőzési és járványügyi központ (CDC) beszámolt arról is, hogy kezdetben tíz különböző terméket azonosítottak, amelyek feltehetően kapcsolatban állhatnak a járvánnyal, ebből kettőt januárban ki is vontak a forgalomból. A betegek által használt, felbontott üvegcsékben kimutatták a baktériumot. A bontatlan üvegek tartalmát azonban még vizsgálják, hogy kiderüljön, történhetett-e szennyeződés a gyártás közben. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Shutterstock)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.