időjárás 3°C Karola, Károly 2022. January 28.
logo

Gyakori okok a szemfájdalom hátterében

Forrás: Origo
2022.01.14. 10:55 2022.01.14. 20:15
Gyakori okok a szemfájdalom hátterében

A szemfájdalom igen gyakori szemészeti problémának számít. Hátterében állhatnak mind ártalmatlan (de kellemetlen) állapotok, mind veszélyes szembetegségek. Prof. Dr. Holló Gábort, a Szemészeti Központ szemészszakorvosát, glaukómaspecialistát arról kérdeztük, vajon mi minden okozhatja a problémát és mikor kell komolyabb zavarra gyanakodni? – olvasható az Origó cikkében.

Az egyik leggyakoribb szemészeti panasz a szemfájdalom, mely érintheti az egyik vagy mindkét szemet is. A szemfájdalom jellege erősen függ az azt okozó betegségtől. Az érzetet szövegesen leírni nem lehet pontosan, ezért a panaszok alapján az osztályozás nem megbízható, és a szemorvosi vizsgálat általában elkerülhetetlen. Gyakorlati szempontból tekinthetjük úgy, hogy a fájdalom a szem felszínét, illetve a szem „belsejét” érintheti.

A szem felszínén keletkező, illetve érezhető fájdalom leggyakoribb okai

Szárazszeműség és szemfelszíngyulladás: az életkor előrehaladtával a könnytermelés csökken, és a megtermelt könny minősége romlik. Ezért a könny gyorsan elpárolog, a szemfelszín pedig szabadon marad, ami fájdalmat okoz. 

Amennyiben valaki hosszan használ tartósítószerrel konzervált szemcseppet, a tartósítószer sejtkárosító hatása is megjelenik és a szárazszeműség okozta panaszokat rontja. 

A sok monitor- és mobiltelefon-használat miatt a szárazszeműség ma már a fiataloknál is probléma, és gyakorisága a fejlett világban meglepően nagy méretet öltött. A beteg kétszemes irritációt, szemvörösséget érez, ami a nap folyamán a felkeléstől az esti órákig egyre romlik, fokozódik. A szem és a szemhéjak érágasak, izgatottak és vörösek. Az irritáció érzése gyakran vált ki hirtelen erős könnyezést (sírást), ami nem a károsodott kis könnysejtekből, hanem a könnymirigyből ered. Nemritkán a könnytermelés csökkenése és a szemfelszín gyulladása a szemhéj mirigyeinek kóros működésével társul. A szemhéjszél gyulladása lehet rozáceás alkat részjelensége is. Korrekt szemorvosi diagnózis alapján sűrű könnypótlás, az irritáló anyagok és külső hatások (pl. légkondicionálás) kiküszöbölése szükséges, a szemhéjszéli gyulladás kezelése és a szemhéj higiénés önkezelésének elsajátítása, esetleg enyhe helyi gyulladáscsökkentő kezelés mellett a panaszok jól uralhatók.

Nem megfelelő szemüveg viselése közeli munkához, olvasáshoz: ez a szemfáradásos panaszok egyik gyakori oka. Hatása és az általa okozott tompa fájás, szemhéjszél- és kötőhártya-vörösség gyakran a szárazszeműséggel kombináltan jelentkezik. Megfelelő szemüveggel és a szárazszeműség kezelésével oldható meg ez a probléma.

Idegentest a szemfelszínen: a hirtelen fellépő és nem gyorsan elmúló, égő, szúró fájdalom, erős könnyezés esetén szemfelszíni idegentestre kell gondolni. A panasz legtöbbször egy szemen lép fel.

Általában a szemfelszínre vagy a szemhéjak belső oldalára került idegentest okozza (pl. szempilla, homokszem, por, köszörüléskor lepattanó apró fém vagy rozsdaszemcse). Ha a könnyezés az idegentestet kimossa, a panasz megszűnik. Ha azonban az idegentest a kötőhártyán vagy a szaruhártya felső rétegében rögzül, a panasz nem szűnik meg, sőt fokozódhat is. Ilyen esetben szemorvoshoz kell fordulni, aki szemcseppes érzéstelenítésben eltávolítja az idegentestet, és a szükséges kezelést megadja.

Kötőhártya-gyulladás: szinte nincsen olyan ember, aki ne tapasztalta volna meg életében a kötőhártya-gyulladását. Ez jelentkezhet egy szemen és mindkét szemen (egyszerre vagy időeltolódással). A szem vörössé válik, könnyezik, váladékozik, összeragadhat és olyan érzés kísérheti, mintha idegentest lenne benne. 

Leggyakrabban baktériumos vagy vírusos fertőzés okozza, de lehet allergiás eredetű is. 

Mivel a fertőzéses eredetű kötőhártya-gyulladás átadható a környezetben lévőknek (fertőző betegség), a gyulladás okának meghatározására szemorvosi vizsgálat szükséges. Fertőzéses kötőhártya-gyulladás esetén fokozott higiéne, kézmosás és a közösség kerülése elengedhetetlen a gyógyulásig. A bakteriális és vírusos kötőhártya-gyulladás gyakran egy éppen zajló felső légúti fertőzés részeként jelentkezik. Amennyiben a kötőhártya-gyulladás bakteriális eredetű, úgy antibiotikumos szemcseppel orvosolható a probléma, pollenallergia esetén pedig allergiaellenes szemcseppek alkalmazhatók sikerrel. 

A teljes cikket ITT olvashatja tovább. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)