Ferenc pápa a nők elleni erőszak és előítéletek ellen szólalt fel

A nők elleni erőszak és előítéletek ellen szólalt fel szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából Ferenc pápa, egyúttal kiemelte: ha a nők egyenlő esélyeket kapnak, a világ jobb hely lesz.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 08. 16:41
FERENC pápa
Vatikánváros, 2023. március 8. Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án. MTI/AP/Andrew Medichini Fotó: Andrew Medichini
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pápa a La Stampa című olasz napilap által megjelentetett, Több női vezető egy jobb világért című könyvhöz írt előszavában − melyet a Vatican News honlap is közzétett − leszögezte: a nőknek nemcsak a családban, hanem az élet minden területén joguk van bizonyítani.

Súlyos igazságtalanságnak nevezte a nők és férfiak fizetésében lévő különbségeket is, melyek – mint mondta – a nők elleni előítéleteket táplálva megágyaznak a nők elleni erőszaknak.

A pápa továbbá aláhúzta:

a nők fájdalommal szülnek azért, hogy utána nagy örömük teljen az új életben. Ezért a nők békét akarnak, mindig.

Úgy vélte, a nők inkább hajlamosak a környezetvédelemre,

tekintetük nem a múlt, hanem a jövő felé fordul.

Elmondta, szeretné hinni, hogy ha a nők minden lehetőséget megkapnának, jelentősen hozzájárulhatnának egy békén, befogadáson és szolidaritáson alapuló világ létrehozásához.

Egyúttal ismét felszólalt a nőket érő erőszak ellen, emlékeztetve arra, hogy egy 2021-es beszédében a jelenséget már a „patriarchális és macho kultúrából eredő nyílt sebnek” nevezte.

Mindeközben az ausztráliai Newcastle Egyetem szerdán közzétett felmérése azt mutatja, sok nő úgy érzi, az egyház hátrányosan megkülönbözteti őket.

A felmérésben − mely során 104 országból több mint több mint 17 ezer katolikus nőt kérdeztek − a válaszadók több mint 80 százaléka úgy vélte, a nőknek az egyházi vezetés minden szintjén helyet kell kapniuk.

A felmérés szerint a válaszadók kétharmada támogatta a női papság gondolatát, ezalól kivételt csak a Dél-afrikai Köztársaságban és Lengyelországban élő válaszadók jelentettek.

Ferenc pápa korábban már felszólalt a diszkrimináció ellen, ám elvetette a női papság gondolatát.

Borítókép: Ferenc pápa heti általános audienciájára érkezik a vatikáni Szent Péter téren 2023. március 8-án (Fotó: MTI/AP/Andrew Medichini)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.