időjárás 15°C Klotild 2023. június 3.
logo

Ferenc pápa állapota stabil, de még kemény nap vár rá

Jánosi Dalma (Róma)
2023.03.30. 14:49 2023.03.30. 15:02
Ferenc pápa állapota stabil, de még kemény nap vár rá

Nyugodt éjszakája volt Ferenc pápának, sajtóértesülések szerint az orvosok és az ápolók optimisták az állapotát illetően. Az orvosok meglátása szerint amennyiben nem lesz visszaesés, akkor a virágvasárnapi szertartáson már részt tud majd venni a szentatya. A korábbi sajtóértesülések még arról szóltak, nem kizárt, hogy a nagyheti programok egy részén nem tud majd celebrálni, mivel szigorú pihenőt írhatnak elő számára. Az orvosok azt is elárulták, csütörtökön nehéz napja lesz Ferenc pápának, mivel több vizsgálatot végeznek el, mint amiket már korábban elterveztek. A Szentszék jelezte, hogy a szentatya csütörtöki és péntek programjait biztosan törölték. 

 

Nem kell aggódni, a szentatyával minden rendben van

 

– közölte a HVG.hu megkeresésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtóosztálya, amikor arról kérdeztük őket, lehet-e bármilyen hatása Ferenc pápa kórházba kerülésének a katolikus egyházfő április végén esedékes magyarországi látogatására. 

Mint korábban megírtuk, Ferenc pápát szerdán szállították a Vatikán közelében található Gemelli-kórházba, miután légzési nehézségei támadtak. A diagnózis szerint a rosszullétet légúti fertőzés okozta.

 Az Olasz Püspöki Konferencia és az olasz katolikus mozgalmak közelségükről és imájukról biztosították az egyházfőt. A szentatya kórházi tartózkodásának első pillanatától kezdve Massimiliano Strappetti van mellette: ő az az 54 éves ápoló, akinek a múltban sikerült meggyőznie Ferenc pápát, hogy vesse alá magát vastagbélműtétnek. 

Ferenc pápa újbóli kórházi kezelése újraindította a lemondása körüli találgatásokat. Vatikáni források úgy fogalmaznak, amíg tiszta a tudata, addig nem távozik a péteri székből. A 86 esztendős argentin pápa egészsége törékeny, 21 évesen tüdő, majd 2021-ben vastagbél beavatkozáson esett át, ezen kívül térdbántalmakkal is küzd, ami miatt egyre gyakrabban tolószékbe kényszerül.

Ferenc pápa számára azonban nem a fizikai nehézségek, hanem szellemi állapota határozza meg, hogy folytassa-e a világegyház vezetését, vagy elődjéhez hasonlóan még életében visszavonuljon, miről korábban már rendelkezett 

– nyilatkozta a sajtó munkatársainak egy magas rangú vatikáni főpap. A szentatya közelében szolgálatot teljesítő egyházi személyek szerint azonban egyelőre nem tervezi távozását, legalábbis nem rövid időn belül – hacsak valamilyen váratlan esemény nem történik vele. 

FERENC pápa; SZENT II. JÁNOS PÁL
Szent II. János Pál pápa szobra a római Agostino Gemelli kórház előtt 2023. március 29-én, miután előre tervezett kivizsgálásra beszállították Ferenc pápát. Nem tudni, mi a vizsgálatok célja és mennyi ideig tartanak.
MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

A közelmúltban egy svájci televíziós csatornának nyilatkozva az argentin pápa a lemondás okai között említette, hogy akkor mérlegelné a távozás lehetőségét, ha egészségi állapota a tisztánlátásában akadályozná, ami miatt nem tudná helyesen megítélni az egyes helyzeteket. 

 

Nem tartotta kizártnak azt sem, hogy fizikai gyengesége kényszerítse távozásra.

 

Végül pedig elmondta, kikéri a környezetében szolgálatot teljesítő bíborosok véleményét is állapota felől, akik mindeddig folytatásra bátorították. A pápa mindig arra kéri őket, hogy még időben jelezzék, ha felmerülne a kétség, hogy képtelen ellátni feladatait. 

Ferenc pápa pontifikátusának legnagyobb kihívásán a szinódusi folyamat lebonyolításán dolgozik, egy nyitott egyház megvalósítására törekszik, amely párbeszédet folytat a világgal. Közben több nemzetközi utazást is tervez idén. Április 28–30-án hazánkba látogat, majd augusztusban Portugáliába.

 

A szentatya egy korábbi nyilatkozatában arról is szólt, hogyan szándékozik majd tölteni nyugdíjas éveit. 

 

Azt mondta, Róma emeritus püspöke megszólítást választaná, nem szeretné a pápák hagyományos fehér öltözetét viselni, és a Vatikán zárt falai mögött sem akar lakni, de szülőhazájába se térne vissza. Örömmel maradna az olasz főváros egyik plébániáján, vagy esetleg a Lateráni Szent János-bazilikában, ahol gyóntathatna és vigasztalhatná a betegeket.

Borítókép: Ferenc pápát felsegítik pápamobiljára a vatikáni Szent Péter téren a hetenkénti általános kihallgatásának végén, 2023. március 29-én. Az audiencia után a római katolikus egyházfőt előzetesen tervezett kivizsgálásra egy római kórházba szállították. (Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.