Ismét ballisztikus rakétákat lőtt ki Észak-Korea

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát indított kedden – közölte Dél-Korea egy nappal azután, hogy öt év óta a legnagyobb közös hadgyakorlatot kezdte meg az Egyesült Államokkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 14. 7:14
null
Phenjan, 2023. március 10. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott kép tüzérségi gyakorlatozásról egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. március 9-én. MTI/EPA/KCNA Fotó: KCNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-koreai vezérkari főnökök egyesítette bizottsága arról számolt be, hogy két, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát észleltek, amelyeket a Keleti-tenger irányába bocsátottak fel Dél-Hvanghe tartomány Jangjon településének térségéből reggel 7 óra 41 perc és 7 óra 51 perc között.

Phenjan vasárnap két robotrepülőgépet indított egy tengeralattjáróról a „Szabadságpajzs” elnevezésű közös amerikai–dél-koreai hadgyakorlatok kezdetének előestéjén.

 

Észak-Korea szerint az indítás célja „nukleáris elrettentő képességeinek ellenőrzése” volt, miközben bírálta a két szövetséges közötti gyakorlatokat.

 

Az ilyen katonai gyakorlatok, amelyek a két szövetséges szerint Phenjan növekvő fenyegetéseivel szemben hivatottak fellépni, rendszeresen kiváltják Észak-Korea haragját.

Phenjan ezeket a manővereket területe elleni megszállás főpróbájának tekinti, és válaszul „megsemmisítő” fellépést ígér.

 

Phenjan 2022-ben „visszafordíthatatlannak” minősítette atomhatalmi státusát,

 

és az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatait megsértve rekordszámú ballisztikus tesztet hajtott végre. A múlt héten Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elrendelte hadseregének, hogy fokozza a katonai manővereket egy „valódi háborúra” való felkészülés jegyében.

Washington többször is megerősítette megingathatatlan elkötelezettségét, hogy megvédi Dél-Koreát, felhasználva „katonai képességeinek teljes skáláját, beleértve a nukleáris képességeket is”.

Borítókép: illusztráció. Az észak-koreai állami hírügynökség (KCNA) által közreadott kép tüzérségi gyakorlatozásról egy meg nem nevezett észak-koreai helyszínen 2023. március 9-én (Fotó: MTI/EPA/KCNA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.