Mohamed volt a legnépszerűbb fiúnév egy ír városban

A városi területeken egyre több a bevándorló, akik lassan többségben lesznek az európai lakosokhoz képest.

Magyar Nemzet
2023. 03. 01. 21:02
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mohamed lett az újszülött fiúknak adott legnépszerűbb utónév az írországi Galway városában tavaly, legalábbis ez derül ki az ír központi statisztikai hivatal adataiból. Ez az első alkalom, hogy a népszerű muszlim név egy ír városban a babanevek listájának élére került. A többi ír megyében a Jack és a Noah dominált, és előkelő helyen végzett a James is. Az Emily, a Grace és a Fiadh alkotják a három legnépszerűbb lánynevet országszerte – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében.

A Mohamed az elmúlt hat évben a legnépszerűbb fiúnév volt az Egyesült Királyságban, míg Hollandiában tavaly a második legnépszerűbb név lett. A belga fővárosban, Brüsszelben is messze ez volt tavaly a legnépszerűbb név, és az elmúlt években Berlinben, Párizs külvárosában és a svédországi Malmőben is vezette a listát.

A francia anyakönyvi hivatal 2021-ben arról számolt be, hogy a Franciaországban született csecsemők legalább 20 százaléka kap muszlim keresztnevet, a valós szám pedig közelebb lehet a 25 százalékhoz. A városi területeken egyre több a bevándorló, akik lassan többségben lesznek az európai lakosokhoz képest. Franciaországban nem állnak rendelkezésre etnikai statisztikák, így a kutatóknak olyan tényezőket kell megvizsgálniuk, mint például hányan születnek muszlim névvel, hogy meghatározzák a demográfiai trendeket.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flickr)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.