A halálozások ellenére a bevándorlás miatt nőtt Hollandia lakossága

Bekerült Hollandiában a legnépszerűbb nevek közé a Mohamed és annak különböző változatai. Tavaly összesen 671 gyermeket anyakönyveztek az arab név különböző írásmódjaival. A társadalom egyre színesebbé válását ugyanakkor a 2022-es migrációs adatok is jelzik: a halálozások számának emelkedése ellenére a bevándorlás miatt nőtt az ország lakossága. Noha az adatokat jelentősen emeli a háború elől elmenekült ukránok száma, továbbra is tömegek érkeznek a közel- és távol-keleti országokból. A német szövetségi kormányt ugyanakkor újabb kihívások elé állítja a migráció: a pedagógusok szövetségének vezetője az integrációs politika kudarcára világított rá.

2023. 01. 06. 19:39
null
2022-09-11 19:23:27 TER APEL - Refugees arrive at the application center in Ter Apel. Since Saturday, asylum seekers who cannot go to Ter Apel can be received in Zoutkamp. ANP RAMON VAN FLYMEN netherlands out - belgium out (Photo by Ramon van Flymen / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: AFP/Ramon van Flymen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második leggyakrabban választott név a Mohamed volt Hollandiában, különböző változataival együtt ugyanis 671 alkalommal választották a szülők az arab nevet tavaly – derült ki a holland társadalombiztosítási bank (SVB) év eleji összesítéséből. A legtöbb szülő a Mohammed változatot választotta gyermekének, összesen 247 újszülöttet anyakönyveztek ezzel az írásmóddal. Utána következik a Mohamed 175-tel, a Muhammed 94-gyel, majd a Mohammad 81-gyel, a sort pedig a Muhammad írásalak zárja, melyet 74 gyermeknek választottak.

A listát egyébként egy szintén vallási eredetű név, a Noah (magyarul Noé) vezeti, összesen 871 újszülöttet anyakönyveztek tavaly a héber eredetű fiúnévvel.

 

A névadási szokások átalakulása mellett a migrációs adatok is arra mutatnak rá, hogy Hollandia társadalma egyre sokszínűbbé válik. A holland statisztikai hivatal (CBS) jelentésében ugyanis azt közölte, a bevándorlás eredményezte 2022-ben az ország lakosságszámának növekedését. Tavaly 227 ezerrel nőtt a lakosság, mely becslések szerint már a 17,8 milliót is meghaladta. Hollandiában ráadásul 1900 óta először fordult elő tavaly, hogy a halálozások száma meghaladta a születések számát – idézte az MTI a Dutch News angol nyelvű holland hírportált. A statisztikai hivatal szerint 2022-ben 168 ezer csecsemő született az országban, míg csaknem 169 ezer ember halt meg. A tendencia hátterében részben a koronavírus áll, valamint az, hogy feloldották a járvány terjedésének megakadályozására hozott intézkedéseket, köztük az utazási tilalmakat, ezáltal több bevándorló érkezett az országba.

Menedékkérők alszanak egy zsúfolásig megtelt befogadóközpont előtt a hollandiai Ter Apelben 2022. augusztus 25-én. Fotó: Vincent Jannink/MTI/EPA-ANP

2022-ben mintegy 402 ezer ember költözött az országba, 2021-hez képest 150 ezerrel több, emellett 174 ezer ember hagyta el az országot.

Noha a teljes növekedés nagy részét az ukrajnai háború elől menekültek tették ki – december elsejéig mintegy 89 ezer ukrán állampolgárt regisztráltak –, sokan érkeztek más területekről. Január és november között összesen mintegy 15 ezren érkeztek Szíriából, több mint 11 ezren Törökországból, Indiából pedig tízezer körüli bevándorlót regisztráltak. Az ötödik legnagyobb csoportot a lengyelek tették ki. Az előzetes becslések szerint idén sem fog megállni az érkezők számának növekedése. A menedékkérők 2022 harmadik negyedévében több mint tízezer kérelmet nyújtottak be, ami háromezerrel haladja meg az előző negyedévit.

Többet kell tenni a menedékkérelmek csökkentése érdekében, egyszerűen nem tudunk heti ezer bevándorlót kezelni. A nemzetközi nyomás növelése, a határbiztonság szigorítása és Hollandia vonzerejének csökkentése – ezek most a legfontosabb prioritások

– idézte az Euractiv hírportál Ruben Brekelmans, a liberális-konzervatív Szabad Demokrata Néppárt (VVD) parlamenti képviselőjének Twitter posztját.

Úgy tűnik, nem csak Hollandiában okoz gondot a migráció, Heinz-Peter Meidinger, a német pedagógusszövetség elnöke ugyanis arról beszélt a Bild német napilapnak, hogy azokban az osztályokban, ahol aránytalanul sok a migrációs hátterű gyermek, visszaesik a diákok teljesítménye. Leszögezte, „Németországban integrációs problémák vannak”. Meidinger szerint ugyanis az, hogy bizonyos osztályokban a 95 százalékot is eléri a nem német diákok száma, nem az integrációs politika sikerét jelzi. Javasolta az országos nyelvismereti tesztek és a migrációs kvóták bevezetését az oktatási intézményekben. Utóbbi értelmében – javaslata szerint – a migrációs hátterűek legfeljebb a diákok és az osztályok egyharmadát tehetnék ki. A Bild azonban hangsúlyozta, ez az elképzelés aligha kivitelezhető.

Németországban nem egyértelmű, ki számít migrációs hátterűnek, sokan úgy értelmezik a fogalmat, hogy mindenki ide sorolható, akinek legalább egyik szülője nem német állampolgár. Az alkotmány ugyanakkor rögzíti, hogy senki sem kerülhet hátrányos helyzetbe és előnyökhöz sem juthat származása, nyelve, hite vagy akár politikai nézetei miatt.

Borítókép: Menekültek érkeznek a hollandiai Ter Apelben létesített befogadóközpontba. (Fotó: AFP/Ramon van Flymen)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.