Svájc és Málta képviseli Európát az ENSZ BT nem állandó tagjai között

Megkezdték munkájukat az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsában (ENSZ BT) a következő két évre megválasztott nem állandó tagok. Az európai térséget Svájc és Málta, a kontinens egyik legsemlegesebb és legkisebb országa, Latin-Amerikát és a Karib-térséget Ecuador, Ázsiát Japán, Afrikát pedig Mozambik fogja képviselni. Az ENSZ BT amellett, hogy világszinten vezető szerepet tölt be a béke és biztonság fenntartásában, az egyetlen olyan nemzetközi szervezet, amely katonailag beavatkozhat konfliktusokba és jogilag kötelező határozatokat hozhat, szankciókat vethet ki. Az ENSZ BT alatt működnek a békefenntartó missziók is.

2023. 01. 05. 16:20
Western Sahara
An Egyptian UN peacekeeper of the United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara (MINURSO) walks near a UN vehicle on the Moroccan side of the border crossing point between Morocco and Mauritania in Guerguerat located in the Western Sahara, on November 25, 2020, after the intervention of the royal Moroccan armed forces in the area. - Morocco in early November accused the Polisario Front of blocking the key highway for trade with the rest of Africa, and launched a military operation to reopen it. (Photo by Fadel SENNA / AFP) Fotó: Fadel SENNA / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy látom, mind Málta, mind Svájc súlyos felelősséget fog viselni az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Olyan ügyeket kell vinniük, melyeket más tagok inkább kerülnek

– vélekedett Richard Gowan, a New York-i székhelyű International Crisis Group agytröszt ENSZ-ügyekért felelős igazgatója.

Svájcnak ugyanis az észak-koreai szankcióbizottságban kell majd elnökölnie, ugyanakkor az alpesi ország külügyminisztériuma decemberben kiadott közleményében hangsúlyozta, prioritásként fogják kezelni a fenntartható béke előmozdítását, a polgári lakosság védelmét és az éghajlatváltozás kérdését.

Málta pedig az Iránnal fennálló diplomáciai kapcsolatokat fogja felügyelni, amely elsősorban két ügy miatt is fontos. Egyrészt, mert a perzsa országban a 22 éves kurd Mahsza Amini halála után kirobbant tiltakozások már több mint száz napja tartanak, másrészt pedig az ukrajnai háború nyomán Teherán és Moszkva szorosabbra fűzte kapcsolatait: noha mindkét vezetés tagadja, egyes híresztelések szerint Irán fegyvereket adott el Oroszországnak, melyeket az ukrajnai háborúban is bevetettek.

Málta egyúttal hangsúlyozta, hogy nem állandó tagként a gyermekek fegyveres konfliktusokban való alkalmazására igyekeznek felhívni a figyelmet, továbbá terveik között szerepel a nők jogainak előmozdítása és hogy minél többen tudjanak írni-olvasni világszerte.

Január elsejével az ENSZ BT nem állandó tagjainak sora Málta és Svájc mellett Ecuadorral, Japánnal és Mozambikkal bővült, feladataikat 2024 végéig kell ellátniuk. Az új országok Indiától, Írországtól, Kenyától, Mexikótól és Norvégiától vették át a stafétát. Svájc először vált nem állandó taggá, Málta második alkalommal, Ecuadornak ez már a negyedik mandátuma, Japánnal pedig a tizenkettedik. Az ENSZ BT egyébként 15 tagból áll, melyek közül öten – Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok – állandó tagok.

A többi tíz helyet a kiegyenlített földrajzi képviselet érdekében regionális bontásban osztják el. A nem állandó tagok közé tartozik még Albánia, Brazília, Gabon, Ghána és az Egyesült Arab Emírségek, melyek mandátuma idén fog lejárni. A tíz nem állandó tagállamot a 193 ország képviselőiből álló ENSZ-közgyűlés választja meg két évre: az országoknak kétharmados többségre van szükségük ehhez, azaz 128 szavazatra.

Sok ország úgy látja, a mandátum elnyerése jelentős diplomáciai teljesítménynek számít, amely növelheti szerepüket a nemzetközi politikában, ezáltal a kisebb országok is jobban tudnak érvényesülni.

Richard Gowan szerint az ENSZ BT-ben egyáltalán nem hátrány kis államnak lenni: eszek az országok „nagy valószínűséggel küldik legjobb diplomatáikat New Yorkba (az ENSZ BT székhelyére – a szerk.), és nagyköveteik gyakran rugalmasabbak álláspontjaikat illetően, mert nem kell megfelelniük a hazai bürokráciáknak” – fogalmazott a szakértő. Málta korábban azt mondta, megemelte New Yorkban dolgozó diplomatáinak számát, emellett az elmúlt évben temérdek pénzt fektetett be tisztviselőinek megfelelő felkészítésére.

Borítókép: A MINURSO ENSZ békefenntartó missziójának járőrei Nyugat-Szaharában (Fotó: AFP/Fadel Senna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.