Megosztja a horvátokat a schengeni övezethez való csatlakozás

A horvátok nem csak az új évet ünnepelték január elsején tűzijátékkal, hanem azt is, hogy 2023-tól a horvát kunát felváltotta az euró és a schengeni országokkal megszűnt a határellenőrzés. Az első napok nehézségei ellenére a horvátok örülnek az új fizetőeszköznek, a schengeni csatlakozást azonban nem mindenki fogadta örömmel: a lakosság egy része a megélhetési költségek emelkedésétől tart, és Szófia is kifejezte nemtetszését, miután Bulgária csatlakozását Ausztria és Hollandia elutasította. Lapunknak Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense beszélt a schengeni övezet jövőjéről.

2023. 01. 03. 20:01
null
Zágráb, 2022. december 30. Emberek várakoznak egy zágrábi bank elõtt, hogy euróra váltsák a kunájukat 2022. december 30-án. A kunát kivezetik, Horvátország új hivatalos pénzneme 2023-tól az euro, amivel hivatalosan csak januártól lehet fizetni, a kuna január elsõ két hetében még hivatalos fizetõeszköznek számít. MTI/EPA/Antonio Bat Fotó: Antonio Bat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel négymilliós horvátországi lakosság zöme örül annak, hogy többórás várakozások nélkül utazhatnak a szomszédos schengeni országokba – így Szlovéniába és Magyarországra is –, valamint útleveleikre sincs szükség, ha a térség másik 26 országába látogatnának.

Az életemből éveket töltöttem el azzal, hogy várakoztam a határátkelőhelyeken. Most csak azért jöttem ide, hogy tanúja legyek ennek a pillanatnak, amely után már nem kell többet várakoznom a határon

– mondta az AP amerikai hírügynökségnek a 72 éves horvát sofőr, Stipica Mandic, aki a horvát–szlovén határon fekvő Breganába utazott a jeles pillanat alkalmából. A határra már kikerültek a táblák is, melyek angol, német, szlovén és horvát nyelven jelzik, nincs határellenőrzés, szabadon áthaladhatnak az emberek.

Lezárt sorompók a Letenye–Goricani határátkelőnél 2022. december 31-én éjfél előtt. Fotó: Varga György / MTI

Noha az eurót már évek óta egyre gyakrabban használták a horvátok, hiszen elfogadták például a turisták által látogatottabb városokban az üzletek és az éttermek is, az első napokban még sokaknak nehézséget okozott az új fizetőeszköz. A Vecernji horvát napilap a Reddit közösségi oldalról gyűjtött össze néhány tapasztalatot:

Húsz kunáért vettem kenyeret és tejet, a fennmaradó összeget kártyával fizettem ki. A pénztárosok megkönnyebbülten lélegeztek fel, valahányszor látták, hogy veszem elő a bankkártyámat

– írta az egyik felhasználó.

Mások arról számoltak be, nem tudtak az italautomatából vásárolni, mert a gép nem fogadott el eurót, és az sem volt egyedi eset, hogy valaki euróban fizetett, de csak kunát tudtak visszaadni neki. A megosztott tapasztalatok szerint az első napokban nem volt mindenki számára egyértelmű, hogy az új, euróban megadott ár mit jelent.

Egy férfi egy pékségben megkérdezte, mennyibe kerül a kenyér, az eladó válaszolt, mire a vásárló azt mondta, nem érti, hogy ez mennyit jelent, mondja meg az árat kunában

– idézte a Vecernji egyik olvasójukat.

Egy fodrász az Euractiv hírportálnak elmondta, a hétvégét már a fejszámolás gyakorlásával töltötte: „Ha száz kunát adnak nekem, 7,27 eurót kell visszaadnom. A legnagyobb félelmem azonban az, hogy az emberek 200 és 500 kunás bankjegyekkel akarnak fizetni és elvárják tőlem, hogy euróban adjak vissza, mintha pénzváltó lennék” – mondta Ivanka Popek. 

Egy zágrábi taxisofőr arról panaszkodott, az emberek igyekeznek megszabadulni a kunától, most mindenki azzal akar fizetni. A horvátországi ATM-ek 70 százaléka már vasárnap megkezdte az euróbankjegyek kiadását, a fennmaradó 30 százaléknak a következő két hétben lesz lehetősége az átállásra – ebben az időszakban a kunát is lehet még használni. A horvátországi lakosság június 30-ig ingyenesen válthatja be a kunát euróra a postákon és a bankokban.

A 2022. december 14-i képen egy 33 darab euróérmét tartalmazó tasakra cserél száz kunát egy nő egy zágrábi postahivatalban. Fotó: Armin Durgut

Előrejelzések szerint Horvátország turizmusára minden bizonnyal pozitív hatással lesz, hogy a déli állammal bővült a schengeni térség és ezzel együtt megszűnt a határellenőrzés a szlovén és magyar határon. Szintén jó jel az ágazatnak az euró bevezetése, ami ugyanakkor kétségeket is felvet: a horvátok aggódnak, hogy drágulni fog a megélhetésük. Az Euractivnak egy zágrábi kiskereskedelmi lánc névtelenséget kérő vezetője elmondta, az elmúlt három hónapban rendkívüli áremelkedés történt üzleteikben, amit nem az infláció okozott, hanem az euró bevezetése.

Horvátország schengeni csatlakozása nem csak a helyieket osztja meg, a nemzetközi politikában is volt hasonló reakciókra példa. különösen Bulgária részéről, melynek csatlakozását Ausztria és Hollandia megakadályozta.

Rumen Radev bolgár elnök múlt hónapban arról beszélt, legkésőbb októberig csatlakozni szeretnének az övezethez. Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a Magyar Nemzetnek elmondta,

technikailag és jogilag mind Bulgária, mind Románia nemhogy jelenleg teljesíti a feltételeket, hanem az Európai Bizottság már közel tíz éve elkészítette a két ország pozitív értékelését és tájékoztatta az Európai Tanácsot erről, így csak a tanács döntése szükséges ahhoz, hogy felvegyék őket.

Hangsúlyozta, hogy bár a schengeni jogszabályok az elmúlt években folyamatosan változtak, a bizottság tavaly novemberi érékelése szerint a két ország ezeket is beépítette jogrendjébe, valamint az Európai Parlament is javasolta felvételüket.

 

A szakértő rámutatott, Ausztria a menedékkérők számának emelkedésére hivatkozva blokkolja a két ország csatlakozását.

 

Gálik Zoltán arról is beszélt, hogy miután az Európai Bizottság kezében különböző menekültügyi törvénycsomagok vannak, amelyekről az Európai Parlamenttel és az Európai Tanáccsal is folyamtosan egyeztetni fognak 2023-ban, ahogy előrehaladnak a tárgyalások, biztosan újra fel fog merülni a schengeni tagság ügye is. „A következő fél–egy évben a Schengen-tagság kérdése az Európai Unió asztalán lesz, és elképzelhető, hogy megint szavazásra viszik” – tette hozzá.

Borítókép: Emberek várakoznak egy zágrábi bank előtt, hogy euróra váltsák a kunájukat 2022. december 30-án. (Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.