„Nem valószínű, hogy az ukránok ki tudják szorítani az oroszokat”

Mark Milley amerikai tábornok szerint ugyan „nem fagy be” az orosz–ukrán konfliktus, a felek nem fogják tudni elérni a politikai céljaikat katonai erejükkel. Hozzátette: ugyan nem lehetetlen feladat, de nagyon valószínűtlen, hogy az ukránok még az idén kiszorítsák az orosz csapatokat az országukból. Szerinte a háború kimenetelében jelentős szerepe lesz annak, hogy 2024-ben – az amerikai elnökválasztás évében – is érkezik -e kellő nyugati forrás Kijevbe.

Magyar Nemzet
2023. 03. 21. 14:31
Mark Milley, Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) ad tájékoztatás. 2023.03.15-én (Fotó: Twitter)
Mark Milley, Az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) ad tájékoztatás. 2023.03.15-én (Fotó: Twitter)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Rendkívül nehéz feladat lenne az ukránoknak már idén kiszorítani az összes orosz csapatot a területükről. Nem lehetetlen, de nagyon nehéz, és éppen ezért nem is tartom valószínűnek” – fogalmazott egy podcast műsorban Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője.

A „Hogyan ér véget az ukrajnai háború” címet viselő adásban Milley hozzátette: Oroszország nem fogja tudni elérni a politikai céljait Ukrajnában – utalt a kijevi vezetés leváltásának és a keleti területek uralásának tervére a tábornok.

Noha Milley nem tekinti „befagyott konfliktusnak” a háborút, szerinte létrejön majd egy olyan helyzet, ahol katonai erővel egyik fél sem tudja majd elérni a politikai céljait. Hozzátette: 

Sok múlik majd azon, hogy Washington Ukrajnának nyújtott kiemelkedő támogatása 2024-ben is megmarad-e.

A háború kirobbanása óta az Egyesült Államok mintegy százmilliárd dollár katonai, humanitárius és pénzügyi segítséget adott Ukrajnának.

Az Egyesült Államok ameddig kell, kiáll Ukrajna mellett

 – fogalmazott Joe Biden amerikai elnök még februárban, amikor váratlanul Kijevbe látogatott, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozzon.

Az Egyesült Államok Ukrajna melletti kiállása megkérdőjelezhetetlen, az amerikai Politico szerint azonban a színfalak mögött egyre nagyobbak a nézeteltérések Washington és Kijev között a háborús célokat, illetve a konfliktus befejezésének módját és idejét illetően.

Mark Milley a műsorban továbbá kifejtette, hogy szerinte Vlagyimir Putyin orosz elnök történelmi okok – miszerint Ukrajna Oroszország része –, a berlini fal leomlása utáni NATO keleti terjeszkedése, Ukrajna esetleges NATO-csatlakozása, gazdasági okok és büszkeség miatt támadta meg Ukrajnát.

Hozzátette: 

Mint sokszor máskor, a félelem most is hozzájárult a háború kirobbanásához.

A tábornok nyomatékosított, hogy nem támogatnak olyan offenzívákat, amelyek kiterjednek Oroszország területére. Aláhúzta, hogy a háború Ukrajna és Oroszország között zajlik, a Nyugat csak támogatóként lép fel.

Borítókép: Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője az amerikai védelmi minisztériumban (Pentagon) ad tájékoztatás 2023.március 15-én (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.