A románok többsége nem támogatja a fegyverek küldését Ukrajnának

A románok a humanitárius segélyek küldését igen, de a fegyverek küldését nem támogatják Ukrajnába, derült ki egy friss közvélemény-kutatásból. A minap azonban Bukarest csatlakozott ahhoz az európai kezdeményezéshez, amely kétmilliárd euró összegben küld lőszert Kijevnek.

Magyar Nemzet
Forrás: Krónika2023. 03. 21. 9:01
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A románok 64 százaléka elutasítja, hogy fegyverekkel támogassák Ukrajnát, míg 32 százalékuk támogatja ezt – hívta fel a figyelmet a Avangarde közvélemény-kutató legfrissebb felmérésre a Krónika magyar nyelvű romániai napilap.

A felmérés szerint azonban az ukrán menekültek támogatásával 64 százalék egyet értett 31 százalék ellenében.

A szomszédos Moldova – amely nem tagja az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – orosz megtámadása esetén a válaszadók 47 százaléka nem nyújtana fegyveres segítséget, 39 százalékuk azonban igen.

Vlagyimir Putyin orosz elnök véleményével, miszerint az orosz–ukrán háború a „Nyugat elhibázott politikája miatt tört ki” csupán a megkérdezettek 24 százaléka értett egyet, 59 százalékuk elutasította.

Az Avangarde az Európai Uniós szankciókról is megkérdezte a románokat, azokat csupán minden harmadik tartotta „teljes mértékben indokoltnak”. 

A válaszadók közel harminc százaléka szerint Ukrajnának akár területeket is át kellene átengednie a béke érdekében Oroszországnak, a Nyugatnak pedig véget kell vetnie a Moszkva elleni szankcióknak.

A megkérdezettek 63 százaléka vélte úgy, hogy Románia jól járt az uniós tagsággal, míg 26 százalék szerint többet veszített általa, mint amennyit nyert.

Egy korábbi IRES-felmérés szerint a megkérdezettek közel fele vélte úgy, hogy Bukarest küldött fegyvereket Ukrajnának, ám a román hatóságok eddig nem erősítették meg támadófegyverek szállítását Kijevnek. Az orosz külügy szerint azonban a román humanitárius segélycsomagokban kis kaliberű fegyverek, lőszer és katonai felszerelés is van.

Bukarest eddig hivatalosan – sisakok és golyóálló mellények mellett – humanitárius segélyt (üzemanyagot, élelmiszert, gyógyszert stb.), illetve lőszert küldött Kijevnek.

Románia – további 17 európai országgal – hétfőn kijelentette, hogy kétmilliárd euró (788 milliárd forint) értékben küldenek közösen egymillió tüzérségi lőszert Ukrajnának.

A felmérésből az is kiderült, hogy tízből hat román fél egy esetleges orosz inváziótól – Románia tagja a NATO-nak. Nyolcvan százalékuk azonban bízik az atlanti szövetségi rendszer védelmében.

Borítókép: tizennyolc európai ország mintegy egymillió lőszert küld Ukrajnába kétmilliárd euró értékben. Magyarország nem részese az egyezménynek (Fotó: Defense Express/Twitter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.