Nyolc ember készülhetett arra, hogy megöli Antwerpen polgármesterét

Bart De Wever, Antwerpen polgármestere és helyi rendőrőrsök ellen készülhetett terroristamerénylet végrehajtására a hétfőn Belgiumban egy terrorelhárítási művelet közben őrizetbe vett nyolc gyanúsított – írta pénteken a The Brussels Times hírportál a belga ügyészségre hivatkozva.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 31. 13:57
null
Mayor of Antwerp Bart De Wever pictured before a basketball match between Antwerp Giants and RSW Liege, Wednesday 25 January 2023 in Antwerp, the return leg of the 1/2 final of the Belgian Basketball Cup. BELGA PHOTO TOM GOYVAERTS (Photo by TOM GOYVAERTS / BELGA MAG / Belga via AFP) Fotó: Belga via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elfogottak közül öten brüsszeli, hárman pedig antwerpeni lakosok, közülük néhányat szélsőséges iszlamistaként tart számon a rendőrség. Pénteken a szövetségi ügyészség a sajtó megkeresésére megerősítette, hogy a csoport radikalizálódott fiatalokból áll, akik más támadások mellett De Wever megölését tervezték. Az antwerpeni polgármester egyben a jobboldali nacionalista Új Flamand Szövetség (N-VA) párt vezetője is.

Az ügyészség szóvivője úgy nyilatkozott a helyi sajtónak: – De Wever neve felmerült a nyomozati anyagban, de a potenciális elkövetőknek még nem volt konkrét tervük a merénylet végrehajtására.

A nyomozók szerint két különböző városban élő radikalizálódott fiatalok a gyanúsítottak, akik a közelmúltban léptek kapcsolatba egymással. Az egyik csoport vezetője egy húszéves férfi, aki szerepel a terrorgyanús személyek listáján. A másik potenciális elkövető 19 éves, őt már két évvel korábban őrizetbe vették egy rendőrőrs elleni merénylet kitervelése miatt. A szövetségi ügyészség akkor döntött a csoport letartóztatásáról, amikor tudomásukra jutott, hogy fegyvereket próbálnak beszerezni terveik megvalósításához.

A hétfői házkutatások során a gyanúsítottak lakhelyén a rendőrség egy használaton kívüli lőfegyvert, valamint két légpuskát talált.

Borítóképünkön: Bart De Wever (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.