Orbán Viktor az üzbég államfővel tárgyalt Ankarában

Magyarország és Üzbegisztán is mielőbbi tűzszünetet sürget Ukrajnában.

Magyar Nemzet
2023. 03. 16. 10:00
ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat
Orbán Viktor Ankarában Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délelőtt megbeszélést folytatott Savkat Mirzijojev üzbég államfővel Ankarában, ahol a nap folyamán rendezik meg a Türk Államok Szervezetének rendkívüli csúcstalálkozóját – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke. A tárgyaláson a felek örömmel állapították meg, hogy a két nép közötti barátságot mára sikerült intézményesíteni, a korábban kötött egyezmények végrehajtása rendben halad.

ORBÁN Viktor; MIRZIJOJEV, Savkat
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

Üdvözölték, hogy az OTP Bank immár az üzbég bankrendszerben is tevékenykedik, és ez utat nyit egy sokkal szélesebb magyar–üzbég gazdasági együttműködésnek.

Fontosnak nevezték, hogy mielőbb meginduljon Budapest és Taskent között a közvetlen menetrend szerinti légiforgalom. 

A megbeszélésen az ukrajnai háború és a szankciós válság is téma volt. Elhangzott: nehéz és veszélyes időket élünk, ami mindkét államot súlyosan érinti. 

 

A globális átrendeződések pedig csak még sürgetőbbé teszik a tűzszünet és a béke megteremtését, ahogyan Magyarország és Üzbegisztán összefogását is, és jó lenne, ha ezzel párhuzamosan felgyorsulna Európa és Közép-Ázsia politikai, gazdasági közeledése is 

 

– ismertette a tárgyalásokon elhangzottakat Havasi Bertalan.

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő és Savkat Mirzijojev üzbég elnök Ankarában (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.