Putyin döntött, Moszkva ingyen szállítja majd a gabonát

Persze nem akárhova.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 20. 15:23
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. február 21. Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz parlament két háza elõtt tartott évértékelõjére érkezik a moszkvai Gosztiny Dvor konferenciaközpontban 2023. február 21-én. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat

Persze nem akárhova.

Ingyenesen fog gabonát szállítani a rászoruló országoknak Oroszország, ha megszűnne a fekete-tengeri élelmiszer-megállapodás – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn az Oroszország-Afrika a többpólusú világban című moszkvai nemzetközi parlamenti konferencián. 

Putyin szerint Moszkva az afrikai országok igényei által vezérelve vállalta a megállapodás meghosszabbítását. Az Isztambulban megkötött megállapodások között szerepel az ukrán élelmiszerek szállítása a Fekete-tengeren keresztül, valamint az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák exportjának feloldása.

„Ragaszkodunk a megállapodás csomagjellegéhez – mindenekelőtt az afrikai és más fejlődő országok érdekében –, szem előtt tartva, hogy nagy mennyiségű élelmiszerre van szükségük” – hangoztatta az orosz elnök.

Közölte azt is, hogy Moszkva elvárja, hogy követeléseit maradéktalanul teljesítsék, hogy a gabona és a műtrágya a rászoruló afrikai országokba kerülhessen, ne pedig a „jóllakott európai országokba”. Az orosz vezető szerint az Ukrajnából exportált gabona mintegy 45 százaléka Európába került, míg Afrikába csak három százalék.

Az orosz külügymisztérium hétfőn közölte, hogy az élelmiszer-megállapodást változatlan feltételekkel hosszabbították meg további 60 napra.
Szentpéterváron a tervek szerint július 26-29-én Oroszország-Afrika csúcstalálkozót rendeznek.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.