Rejtélyes, eddig ismeretlen folyosóra bukkantak a gízai nagypiramis bejáratánál

Egy eddig rejtett, kilenc méter hosszú folyosóra bukkantak régészek a gízai nagypiramis főbejárata mögött – jelentették be csütörtökön az egyiptomi műkincsvédelmi hatóságok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 02. 14:25
null
Tourists visit the Great Pyramid of Khufu (Cheops) at the Giza Pyramids necropolis on the southwestern outskirts of Cairo, on February 2, 2023. - A hidden corridor of 9 metre-long has been spotted close to the main entrance of the pyramid, a discovery made under the Scan Pyramids project that has been in place since 2015, Egyptian antiquities officials announced on March 2. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP) Fotó: Khaled DESOUKI / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felfedezést a 2015-ben indított Scan Pyramids nevű projektnek köszönhető. Ennek lényege, hogy modern technológiák – átvilágítási és endoszkópos eljárások – segítségével újra átvizsgálják az ókori világ hét csodája közül egyedüliként fennmaradt építmény belsejét.

A most felfedezett, a kezdetben feltételezettnél, ötméteresnél is nagyobb folyosót feltehetően azzal a céllal építették, hogy elvezesse a piramis súlyát, amely a bejáratra vagy esetleg egy másik, még fel nem tárt kamrára nehezedett.

A gízai nagy piramist Kr. e. 2560 körül építették monumentális temetkezési helyként az óbirodalmi Hufu vagy Kheopsz fáraó uralkodása idején. Ez a világ legnagyobb ismert ókori építménye (magassága 146,5 méter) a kínai nagy fal mellett.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: AFP/Khaled Desouki)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.