időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Nagyon megbírságoltak egy piramisra felmászó nőt Mexikóban

MAGYAR NEMZET
Forrás: ORIGO.HU
2022.12.06. 19:24 2022.12.06. 19:49
Nagyon megbírságoltak egy piramisra felmászó nőt Mexikóban

A helyi hatóságok pénzbírságot szabtak ki egy nőre, aki engedély nélkül mászott fel a Chichén Itzá régészeti lelőhelyén található Kukulcán piramisára. Szövetségi vádat is emelhetnek ellene - olvasható az Origo cikkében.

Az El templo, amelyet Kukulcán templomaként ismernek, egy mezoamerikai lépcsős piramis a Chichén Itzá régészeti lelőhely közepén, Yucatán mexikói államban. A piramist a maják építették még időszámításunk szerint a 8. és 12. század között, és Kukulcánnak, a jukaték maja tollas kígyónak szentelték, amely szoros rokonságban áll Quetzalcoatl istenséggel, amelyet az aztékok és a posztklasszikus időszak más közép-mexikói kultúrái ismertek.

Az országos antropológiai és történeti intézet (INAH) 2006-ban kezdte el az emlékművek nyilvános hozzáférésének lezárását a további erózió megelőzése érdekében.

A hatályos intézkedések szerint bár a látogatók körbejárhatják őket, többé nem mászhatnak fel rájuk és nem is léphetnek be a kamrákba.

2022 novemberében ezeket a szabályokat szegte meg a 29 éves Abigail Villalobos, aki illegális, engedély nélkül mászott fel Kukulcán templomába, és bejutott a felső teraszon lévő kamrába.

Amikor felbukkant, táncolni kezdett és pózolt a kamerák előtt.

Ezután leereszkedett a piramis lépcsőin, ahol a dühös tömeg várta, akik azt kiabálták, hogy „börtön, börtön, börtön" és „idióta", bár a nő ezt látszólag nem hatotta meg. Villalobost ezután elkísérték a helyszínről, és a közeli Tinum közösségbe vitték, ahol 5000 peso, nagyjából 100 ezer forintnyi bírságot kapott.

A közösségi média kommentelői azonban azzal érveltek, hogy Villalobost egyfajta rossz példának kell tekinteni, és szövetségi vádat kell emelni ellene. Az INAH hatóságai egyelőre nem kommentálták, hogy indítanak-e közvetlen jogi lépéseket.

A teljes cikk a Csúnyán megbírságolták a mexikói piramisra felmászó nőt címen érhető el az Origo.hu oldalon.

Borítókép: Kukulcán piramisa (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.