Robottal kutatják a mexikói piramis titkát

Mexikói tudósok robot alkalmazásával hatoltak be egy piramisba Teotihuacán mexikói romvárosban.

tt
2013. 04. 26. 14:34
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útja során a Tláloc II-TC nevű robot egy eddig ismeretlen alagútrészbe hatolt be kamerával és szkennerrel felszerelve – közölte a La Jornada című napilap hétfőn. A szakértők a felvételek alapján azt feltételezik, hogy a „szárnyas kígyó piramisában” magas tisztségű személyt temettek el.

Teotihuacán virágkorában, i. sz. 200 és 600 között Közép-Amerika egyik leghatalmasabb városa volt. Becslések szerint olykor 150 ezer embernek is otthonául szolgált. Ismeretlen okokból azonban a város a 7. században elnéptelenedett.

A kutatók a robot felderítőútját sikeresnek ítélték, holott a Tláloc II-TC nem jutott el a mintegy kétezer éves alagútrendszer legtávolabbi sarkaiba.

„Sajnos a nagy mennyiségű víz és sár miatt a robot nem jutott távolabb. Ennek ellenére fontos információkra tettünk szert. Elmondható, hogy a robot hetven százalékban teljesítette küldetését” – mondta el Sergio Gómez Chávez régész. A kutatók még idén ismét az alagútba küldik a robotot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.