Ron DeSantis lassan bejelentheti indulását a republikánus előválasztáson

A floridai kormányzó burkoltan Donald Trumpot is kritizálta a volt elnököt körüllengő letartóztatási botrány miatt.

2023. 03. 22. 11:43
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amennyiben indul a Fehér Ház elnöki tisztségéért Ron DeSantis, úgy érzi, le tudja győzni Joe Biden jelenlegi elnököt – legalábbis erről beszélt a floridai kormányzó a Fox Nation csatorna csütörtökön adásba kerülő „Piers Morgan Uncensored” című műsorában. A 44 éves republikánus politikus arra a kérdésre, hogy tervez-e indulni, csak annyit mondott, hogy „kövessék figyelemmel a nézők az eseményeket”, a jobboldali New York Post azonban március elején saját értesüléseire hivatkozva azt írta, DeSantis közeli tanácsadóinak és segítőinek már elárulta:

biztosan megméretteti magát a 2024-es republikánus előválasztáson, és ezt még idén bejelentheti.

„Nem nyerhetsz pusztán republikánusokkal. Nyerned kell a függetlenekkel, és meg kell győznöd néhány demokratát, amit Floridában sikerült megtennem, mert közülük egyesek nem támogatják a woke-ideológiát, és nem tetszik nekik néhány ostobaság, ami jelenleg az országban folyik. Biztonságban akarják tudni az utcáikat és minőségi oktatást akarnak” – fogalmazott DeSantis a Fox Nation műsorában, utalva arra, hogy Amerika woke-ellenes élharcosaként elsöprő győzelmet aratott Floridában a félidős választásokon.

Egymásnak esnek a republikánusok esélyesei

Piers Morgan egyebek mellett arról is kérdezte, hogy hogyan definiálná saját stílusát a republikánusok jelenleg legesélyesebb elnökjelölt-aspiránsának számító Donald Trumppal szemben, amire DeSantis úgy válaszolt:

Szerintem mi itt, Floridában úgy vezetjük a kormányt, hogy nincs napi dráma, hanem a nagy egészre koncentrálunk.

Arra is kitért, hogy Trump vele szembeni támadásai számára csak „háttérzajt” jelentenek.

Én nem foglalkozom azzal, hogy emberekkel harcoljak közösségi oldalakon. Ezzel nem érek el semmit azoknak az embereknek, akiket képviselek

mondta DeSantis.

A Morning Consult közvélemény-kutató minapi felmérése szerint egyébként Donald Trump volt elnök jelenlegi támogatottsága 54 százalékos, míg DeSantis csak 26 százalékon áll, ami a legalacsonyabb a támogatottsági felmérések tavaly decemberi kezdete óta.

A politikus mindenesetre még mindig jóval megelőzi a mezőny többi tagját. Trump egykori alelnöke, Mike Pence a harmadik helyen végzett a Morning Consult szavazásán, hét százalékkal, három ponttal megelőzve Nikki Haleyt, Dél-Karolina volt kormányzóját, Trump korábbi ENSZ-nagykövetét.

DeSantist egyébként a minap egy floridai sajtókonferencián kérdezték arról, hogy mit szól ahhoz, hogy párttársát, Donald Trumpot hatósági őrizetbe helyezhetik.

Nem igazán tudom, mi történik a pornószínésznővel kapcsolatosan, akit lefizettek, hogy maradjon csöndben valamilyen állítólagos viszonyról. Én fontosabb dolgokkal foglalkozom itt, Florida államban

– válaszolta DeSantis. Trump erre saját közösségi oldalán, a Truth Socialon reagált: 

Majd rájön, milyen ez, ha majd öregebb, bölcsebb és ismertebb lesz, és majd őt is megtámadja egy nő, mondjuk az osztálytársai, akik fiatalkorúak voltak (vagy férfiak!). Biztos ő is harcba akar majd szállni ezekkel a rosszéletűekkel, ahogy én teszem!

– írta Trump.

DeSantis: Soros embere a Trumpot támadó ügyész

DeSantis egyébként a napokban kiállt Trump mellett, s kemény szavakkal illette a New York Manhattan kerületének ügyészét, aki a floridai kormányzó szerint politikai célokat követve fontolgat vádemelést Donald Trump ellen. A floridai kormányzó szerint Alvin Bragg politikai célokat követve direkt politikai célokra használja hivatalát, az ügyészt ráadásul a kétes megítélésű üzletember, Soros György finanszíroz.

Borítókép: Ron DeSantis Florida állam republikánus kormányzója beszédet mond újraválasztása után Tampában 2022. november 8-án, a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén (Fotó: MTI/AP/Rebecca Blackwell)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.