Szabotázzsal vádolt kémeket tartóztattak le Lengyelországban

Több külföldi állampolgárt tartóztattak le Lengyelországban azzal a gyanúval, hogy az Ukrajnába tartó fegyverszállítmányokról akartak információkat szerezni, valamint szabotázsakciókat terveztek. A lengyel hatóságok szerint Moszkvának kémkedő csoport kamerákat szerelt fel vasúti és más közlekedési útvonalak mentén, hogy lekövessék a fegyverszállítmányok útvonalát.

2023. 03. 16. 8:50
null
Harkiv, 2023. február 23. A 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának elsõ évfordulója elõtt. MTI/AP/Vadim Ghirda Fotó: Vadim Ghirda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hat külföldi állampolgárt vettek őrizetbe a lengyel hatóságok, akik a gyanú szerint Oroszországnak kémkedtek – számolt be szerdán az RMF FM lengyel rádió. Értesüléseik szerint a csoport tagjai több tucat kamerát szereltek vasúti csomópontok és fontos közlekedési útvonalak mentén az Ukrajnával határos lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban. A lengyel Belbiztonsági Ügynökségre hivatkozva azt írta az RMF FM, hogy a letartóztatott hat személy Lengyelország keleti határának túloldaláról származik, eszerint erős a gyanú, hogy Moszkvának kémkedő belarusz állampolgárokról van szó.

Állítólag találtak kamerákat Jasionka repülőterén is, amely a nyugati fegyverek és lőszerek fontos tranzitállomása. Itt pakolják át ugyanis teherautókra az Egyesült Államokból és az európai országokból érkező katonai és teherszállító repülőgépek katonai, valamint humanitárius rakományát, amelyeket az onnan még mintegy száz kilométerre található ukrán határra szállítanak.

„Az őrizetbe vett személyek elsődleges feladata az információgyűjtés volt, de egy szabotázs előkészítése sem zárható ki” – foglalta össze az RMF FM megkeresésére Maciek Matysiak lengyel ezredes, mi lehetett a hat külföldi feladata. Hozzátette: elsősorban a szállítmányok számáról, az azokkal kapcsolatos biztonsági intézkedésekről, valamint az Ukrajnába tartó fegyverek típusáról adhatott át a csoport információkat Moszkvának. A szakértő szerint ezek az adatok azért lehetnek fontosak az oroszoknak, hogy világosabb képet kapjanak arról, Kijev nyugati szövetségesei milyen mértékben és hogyan hajtják végre a fegyveres támogatást.

Az ezredes ugyanakkor figyelmeztetett: az információk ellenintézkedések elrendelésére is felhasználhatók, beleértve a szabotázsműveleteket. Példaként megemlítette, sor kerülhet akár vágányok lebontására, vonat kisiklására tett kísérletekre, útvonalak lezárására, gyújtogatásra, a közlekedés más módon való akadályozására, de a kibertámadást sem zárja ki. 

Az akcióval összefüggésben a lengyel hatóságokat magas készültségbe helyezték, és megerősítették a rendőri jelenlétet a stratégiailag fontos vasúti útvonalak és egyes infrastrukturális létesítmények mentén. A varsói kormány csütörtök reggel nyilatkozott az ügyben.

Mariusz Blaszczak lengyel kormányfő-helyettes, nemzetvédelmi miniszter megerősítette, a hatóságok Oroszországgal együttműködő kémhálózatot számoltak fel.

A miniszter arról nem nyilatkozott, hogy a vasútvonalakat fenyegeti-e veszély, azonban rámutatott: „Oroszország úgy döntött, újraépíti birodalmát, ami Lengyelországra is veszélyt jelent”. Egyúttal kitért a Belarusz felől érkező migrációs nyomásra, mely álláspontja szerint szintén az ország destabilizálására irányul. Mariusz Kaminski lengyel belügyminiszter pedig arról adott hírt, bizonyítékaik vannak arra vonatkozóan, hogy a letartóztatott külföldieket az orosz titkosszolgálatoktól rendszeresen kaptak fizetést.

Az orosz–ukrán háború tavaly februári kirobbanása óta a lengyel hatóságok több embert is letartóztattak azzal a gyanúval, hogy Oroszországnak kémkedtek. Legutóbb februárban vádolt meg a lengyel ügyészség egy régóta Lengyelországban élő orosz állampolgárt azzal, hogy 2015 és 2022 között Moszkvának kémkedett. Korábban egy orosz származású spanyol állampolgárt is letartóztattak, akit az orosz hírszerzés ügynökeként azonosítottak.

Borítókép: a 3. ukrán vasdandár katonái egy harckocsin a kelet-ukrajnai Harkiv közelében tartott gyakorlatozáson 2023. február 23-án, egy nappal az Ukrajna elleni háború megindításának első évfordulója előtt (Fotó: MTI/AP/Vadim Ghirda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.