Szétbombázták Bahmut legfontosabb szimbólumát + videó

Egy korábbi szovjet vadászrepülőből lett szobrot semmisítettek meg az oroszok, akik vélhetően az ukrán katonák moráljára akartak ezzel hatni.

Munkatársunktól
Forrás: unian.net, vg.hu2023. 03. 10. 14:45
A view of a statue of a soviet warplane in Bakhmut
1240872273 BAKHMUT, DONETSK OBLAST, UKRAINE - 2022/05/21: A view of a statue of a soviet warplane in Bakhmut. Donetsk (Donbas) region is under heavy attack during the full Russian invasion of Ukraine. Russia invaded Ukraine starting on February 24, killing numerous civilians and soldiers. (Photo by Alex Chan Tsz Yuk/SOPA Images/LightRocket via Getty Images) Fotó: Getty Images/SOPA Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A már lassan fél éve ostromlott városban egyre inkább előretörnek az oroszok a legtöbb híradás szerint, ugyanakkor az ukránok egyelőre tartják a frontot. Az ukrán katonák előszeretettel gyülekeztek Bahmut talán legismertebb jelképénél, egy időközben szoborrá átalakított korábbi MiG–17-es szovjet vadászrepülőnél. 

Az ukránok az itt készített képekkel, videókkal üzenték meg, hogy szó sincs még arról, hogy elfoglalták volna a települést az oroszok – írja az Unian.net nevű ukrán portál.

Egy Jurij Butuszov nevű ukrán újságíróra hivatkozva írták, hogy a Bahmut délnyugati részén található szobrot lebombázták az oroszok, s mindehhez egy videót is mellékeltek.

Harcászati jelentősége valószínűleg nem volt túl sok az akciónak, inkább demoralizálni akarták az oroszok ezzel az ukránokat – tette hozzá a Vg.hu.

Két héttel ezelőtt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítójának sajtószolgálata arról számolt be, hogy az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Bahmut városát. Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ viszont cáfolt, szerintük a Wagner-csoport vezetője nem mondott igazat.

Egyre fontosabb, hogy az ukrán védők megtartsák Bahmut városát a donyecki régióban – jelentette ki később Olekszandr Szirszkij, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka. A város védelmének minden egyes napja lehetővé teszi számunkra, hogy időt nyerjünk a tartalékosok felkészítésére, és felkészüljünk a jövőbeli támadó hadműveletekre. Ezzel egyidejűleg a csatákban az ellenség elveszíti a legfelkészültebb és leginkább harcra kész csapatainak egy részét, beleértve a Wagner-zsoldoscsoport rohamosztagait – magyarázta az ukrán parancsnok.

Borítókép: Az ominózus szobor, még épen (Forrás: SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Alex Chan Tsz Yuk)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.