Féléves ostrom után eleshet Bahmut + videók

Végéhez közeledik a „húsdarálóként” elhíresült kelet-ukrajnai csata?

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 03. 17:04
Lviv, 2023. február 21. Ukrán katonák térdepelve vesznek búcsút parancsnokuktól, Oleg Vojtyuktól a nyugat-ukrajnai Lviv temetõjében 2023. február 21-én. Vojtyuk a Bahmut településért vívott harcokban szerzett halálos sérülést. MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz Fotó: Pétrosz Jannakurisz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz erők gyakorlatilag körülzárták Artemivszk (Bahmut) várost – közölte pénteken Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoscsoport alapítójának sajtószolgálata a Telegram-csatornáján közzétett videóban. – A Wagner katonai magánvállalat egységei gyakorlatilag körülzárták Bahmutot, csak egy út maradt – idézte az MTI a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökhöz intézett, egy feltehetően bahmuti lapos háztetőn felvett, sisakban és repeszálló mellényben elmondott, lövések morajától kísért üzenetében.

A felvételen felszólította Zelenszkijt, hogy hagyjon szabad elvonulást a várost védő öregeknek és fiataloknak. Két foglyul ejtett tizenévest és egy ősz szakállú férfit be is mutatott.

Kijev szerint hazudik

Az ukrán védelmi minisztérium által létrehozott Nemzeti Ellenállási Központ szerint viszont a Wagner-csoport vezetője hazudik. – Prigozsin rögzített egy videófelvételt, amelyben azt állítja, hogy Bahmutot körülvették az orosz erők – emlékeztetett a központ, 

rámutatva arra, hogy a videót viszont nem Bahmutban, de még csak nem is a város környékén rögzítették, mivel – tudomásuk szerint – Prigozsint személyi testőrsége biztonsági okokból nem engedi őt oda.

A központ szerint a videót Paraszkovijivka faluban rögzítették, amelynek elfoglalását az orosz hadsereg február 20-án jelentette be. A központ a videót provokációnak és a megszállók félretájékoztatási kampánya részének minősítette, amelynek szerinte az a célja, hogy pánikot keltsen a lakosság körében. Emlékeztettek arra, hogy Prigozsin nem először színlelte, hogy az első vonalban van, valójában viszont a hátországban tartózkodott. Januárban például egy volodimirivkai barlangból közölt fényképet, és azt állította, hogy a szoledari sóbányáknál van, ahol akkor harcok folytak – fűzte hozzá a központ.

Visszavonulás

A hírt megerősíti, hogy az ukrán erők egyik parancsnoka, akit a „Madjar” hívójellel azonosítanak, azt mondta a Telegram-csatornáján közzétett videóban, hogy egysége parancsot kapott Bahmut azonnali elhagyására.

Március másodikán éjjel a Magyarok madarai (Ptyici Madjara) nevű egység parancsot kapott arra, hogy azonnal hagyja el Bahmutot és vonuljon új helyszínre. Mi az oka az átvezénylésnek egy Bahmut számára kritikus pillanatban, amikor már 110 nap harci szolgálatot teljesítettünk itt? Én elsősorban katona vagyok, ezért nem fogom kommentálni a védelmi parancsnokság utasításait. Mi végrehajtjuk a parancsot

– jelentette ki a parancsnok a videóban, amelyről pénteken írt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

Az MTI emlékeztetett rá, egy nappal korábban Szerhij Rahmanyin, az ukrán parlament nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának tagja azt mondta, hogy a helyzet kritikus Bahmutban.

Szerinte katonai szempontból nincs értelme mindenáron megvédeni a várost. A fő probléma az, hogy az orosz egységek gyakorlatilag elvágtak minden utánpótlási útvonalat az ukrán erők számára.

Ezzel egy időben, Hanna Maljar ukrán védelmi miniszter-helyettes bejelentette, hogy további ukrán egységek átcsoportosításáról döntött Bahmutba. Kedden a CNN amerikai tévécsatorna interjút sugárzott egy ukrán katonatiszttel, amelyben elismerte, hogy a bahmuti helyzet Kijev számára minden fronton sokkal rosszabb, mint amiről hivatalosan beszámolnak.

Apró győzelem csupán?

Olekszij Reznyikov a Bild című német lapnak egy pénteken ismertetett interjúban azt mondta, hogy Moszkva legfeljebb egy kis győzelmet aratna Bahmut elfoglalásával, és míg a várost hatodik hónapja ostromló orosz fegyveresek közül naponta nagyjából ötszázan esnek el vagy sebesülnek meg, az ukrán csapatok veszteségei sokkal kisebbek.

Az ukrán védelmi miniszter azt mondta, nem áll módjában pontos adatokat közölni az ukrán veszteségekről, de azt elmondhatja, hogy van egy különbség az orosz és az ukrán harci felfogás között.

– Az orosz vezetés a húsdaráló taktikát alkalmazza, számukra a katona csupán ágyútöltelék, Ukrajnának viszont minden egyes katona élete értékes, ezért a taktika alapja az emberélet kímélése – fejtette ki a miniszter.

Sebesült ukrán katonát látnak el szanitécek egy tábori kórházban az ukrajnai háború frontvonalánál, a Donyeck megyei Bahmut térségében 2023. február 26-án 
Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

Kiemelte, hogy a harctéri helyzet és az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás alakulása alapján lát esélyt arra, hogy még az idén véget ér a háború, méghozzá ukrán győzelemmel.

Hozzátette: azzal számol, hogy hazája a harckocsik után hamarosan harci repülőgépeket is kap Nyugatról. Valószínűleg ismét koalíció alakul, vagyis több ország segíti a védekezést repülőkkel, és az ukrán légierő így többféle új típussal rendelkezik majd. Arról is szólt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel soha nem lesz tárgyalás a háború lezárásáról, a jövő egyetlen lehetséges forgatókönyve pedig az összes ideiglenesen megszállt terület felszabadítása, egészen az ország 1991-es határáig.

Borítókép: Ukrán katonák térdepelve vesznek búcsút parancsnokuktól, Oleg Vojtyuktól a nyugat-ukrajnai Lviv temetőjében 2023. február 21-én. Vojtyuk a Bahmut településért vívott harcokban szerzett halálos sérülést (Fotó: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.