időjárás 21°C Félix 2023. június 9.
logo

Négy óra – átlagban ennyi ideig maradnak életben az ukrán katonák a keleti fronton

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA
2023.02.27. 17:17 2023.02.27. 18:00
Négy óra – átlagban ennyi ideig maradnak életben az ukrán katonák a keleti fronton

Csupán négy óráig marad életben egy katona, ha a keleti frontra került, állítja egy Ukrajnában harcoló amerikai katona a V4NA beszámolója alapján. A portál a katona szavai alapján azt írja, hogy Bahmut környéke igazi „húsdráló”. 

Írnak arról is, hogy a háborúban már több százezer ukrán és orosz katona vesztette életét, és, amint a harcok, úgy a sorozások is folyamatosak. Megjegyzik, előfordul, hogy kényszerrel viszik el az embereket, akik csak minimális kiképzést kapnak, mielőtt a frontra kerülnek. 

„A kelet-ukrajnai frontvonalon egy katona átlagosan mindössze négy órát él”

– fogalmazott az ABC Newsnak egy nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán erőkkel együtt harcol a Donbász térségében. Troy Offenbecker hozzátette, a környéken zajlanak azok a harcok, amelyekben a legtöbben meghalnak, a Bahmut környéki állapotokat pedig kaotikusnak nevezte.  „Az egész egy húsdaráló” – fűzte hozzá. 

Bahmutban egyébként korábban több mint 70 ezer ember élt, mára alig maradt ott valaki, bizonyos beszámolók szerint a legvéresebb ütközetek is itt zajlottak, a város pedig szinte teljesen elpusztult. Viszont vannak ott emberek, akik, ha akarnának sem tudnának hova menni, ugyanis sok szegény él a környéken. 

Egy éve tart az orosz–ukrán háború

Itt tartunk most, de mit hozhat a jövő? Putyin elnök évértékelő beszédéből arra lehet következtetni, hogy a Kreml stratégiája nem fog változni.

„Nincs hova menniük, még ha akarnának is, akkor sem tudnának hova menni. Tehát a valóság az, hogy még mindig sok civil van ott, akik beragadtak a háború közepébe” – magyarázta a tengerészgyalogos.

Írnak arról is, hogy korábban semmilyen katonai kiképzést nem kaptak a besorozott katonák, és nincs idő hosszas betanulásra, bár több ország is segítséget nyújt Ukrajnának ebben. Ennek ellenére a korábban civilként élő katonáknak olyan nehézségekkel kell szembenézniük a fronton, amelyekre szinte lehetetlen ilyen feltételek mellett felkészülni. Ráadásul, amint az a felvételeken is látszik, Bahmutban sokszor esélyük sincs a túlélésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Libkos)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.