Négy óra – átlagban ennyi ideig maradnak életben az ukrán katonák a keleti fronton

A korábban civilként élő katonáknak olyan nehézségekkel kell szembenézniük a fronton, amelyekre szinte lehetetlen felkészülni.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA2023. 02. 27. 17:17
null
Szoledár, 2023. január 11. Ukrán katonák a kelet-ukrajnai Donyec-medencében levő Szoledár határában 2023. január 11-én. Bahmut és Szoledár város térsége az utolsó olyan terület Donyeck megyében, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll, és hónapok óta ádáz harcokat folytatnak érte az orosz és az ukrán erők. MTI/AP/LIBKOS Fotó: LIBKOS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csupán négy óráig marad életben egy katona, ha a keleti frontra került, állítja egy Ukrajnában harcoló amerikai katona a V4NA beszámolója alapján. A portál a katona szavai alapján azt írja, hogy Bahmut környéke igazi „húsdráló”. 

Írnak arról is, hogy a háborúban már több százezer ukrán és orosz katona vesztette életét, és, amint a harcok, úgy a sorozások is folyamatosak. Megjegyzik, előfordul, hogy kényszerrel viszik el az embereket, akik csak minimális kiképzést kapnak, mielőtt a frontra kerülnek. 

„A kelet-ukrajnai frontvonalon egy katona átlagosan mindössze négy órát él”

– fogalmazott az ABC Newsnak egy nyugalmazott amerikai tengerészgyalogos, aki az ukrán erőkkel együtt harcol a Donbász térségében. Troy Offenbecker hozzátette, a környéken zajlanak azok a harcok, amelyekben a legtöbben meghalnak, a Bahmut környéki állapotokat pedig kaotikusnak nevezte.  „Az egész egy húsdaráló” – fűzte hozzá. 

Bahmutban egyébként korábban több mint 70 ezer ember élt, mára alig maradt ott valaki, bizonyos beszámolók szerint a legvéresebb ütközetek is itt zajlottak, a város pedig szinte teljesen elpusztult. Viszont vannak ott emberek, akik, ha akarnának sem tudnának hova menni, ugyanis sok szegény él a környéken. 

„Nincs hova menniük, még ha akarnának is, akkor sem tudnának hova menni. Tehát a valóság az, hogy még mindig sok civil van ott, akik beragadtak a háború közepébe” – magyarázta a tengerészgyalogos.

Írnak arról is, hogy korábban semmilyen katonai kiképzést nem kaptak a besorozott katonák, és nincs idő hosszas betanulásra, bár több ország is segítséget nyújt Ukrajnának ebben. Ennek ellenére a korábban civilként élő katonáknak olyan nehézségekkel kell szembenézniük a fronton, amelyekre szinte lehetetlen ilyen feltételek mellett felkészülni. Ráadásul, amint az a felvételeken is látszik, Bahmutban sokszor esélyük sincs a túlélésre.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/AP/Libkos)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.