Szigorítják a gyerekházasságot tiltó törvényeket ebben az országban is

A mexikói szenátus helyi idő szerint szerdán egyhangúlag elfogadta azt a jogszabály-módosítást, amely megtiltja a házasságszerű együttélést gyerekekkel és fiatalkorúakkal.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 03. 16. 19:59
null
San Miguel Totolapan, 2022. október 6. Katonák a lövedéknyomokkal borított városházánál a Guerrero állambeli San Miguel Totolapanban 2022. október 5-én, miután fegyveresek tüzet nyitottak az épületnél. A támadók tizennyolc embert öltek meg, köztük a dél-mexikói város polgármesterét és édesapját, korábbi városvezetõt. A merényletnek két sebesültje is van. MTI/EPA/EFE/Stringer Fotó: Stringer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ilyen jellegű hivatalos házasságkötéseket már korábban betiltották a latin-amerikai országban, ugyanakkor némely őslakos közösségben tovább él az a szokás, hogy – gyakran ellentételezés fejében – fiatalkorúak és felnőttek élettársi közösségről állapodnak meg. Ennek szenvedő alanyai legtöbb esetben lányok.

A törvénymódosítás értelmében nyolctól tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják azokat, akik gyerekeket vagy fiatalokat beleegyezésükkel vagy beleegyezésük ellenére rávesznek arra, hogy házassághoz hasonló kapcsolatban éljenek.

 Ezen felül erősebb védelmet kapnak azok, akik szellemileg nem képesek megérteni helyzetüket.
A 2020-as mexikói népszámlálás adatai szerint 237 ezer – 12 és 17 év közötti – lány élt házasságban vagy élettársi kapcsolatban.
A gyerekházasságokat a 2019-es tilalomig bizonyos feltételekkel egyes szövetségi tagállamokban engedélyezték.

Borítókép: mexikói rendvédelmi szervek (Fotó: Stringer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.